Ugrás a tartalomra

Tanárokat és rendvédelmiseket oltanak a húsvéti ünnepek alatt Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. április 01. csütörtök 16:23
Péntektől ismét nagyszabású oltási program indul a megyei központi kórházban, majd az ünnepek után is folytatódik az oltakozás az egészségügyi intézményben. A lakosság mellett most oltják be a rendvédelmi szervek munkatársait és a pedagógusokat is.
Illusztráció. | Fotó: Mocsári László

Azokat várják, akiket értesítettek arról, hogy a Szentpéteri kapuban található Borsod megyei központi kórház oltópontján kapják meg a COVID elleni vakcinát. Az intézmény felhívja a figyelmet: várakozni az épületen kívül, egy sátorban kell, ezért kérik, hogy mindenki az időjárásnak megfelelő öltözetben érkezzen.

Kérik azt is, hogy lehetőség szerint – amennyiben egészségi állapotunk engedi – a közösségi közlekedést vegyük igénybe, és így érkezzünk, maximum egy kísérővel. Gyalog a Szentpéteri kapui főbejáraton közelíthetjük meg az oltópontot. Ha autóval megyünk oltakozni, akkor a Blaskovics utca felől kell behajtani. A tájékozódást mindkét esetben a kórház dolgozói, illetve katonák segítik. Mivel a parkolási lehetőség véges a kórház területén, kérik a pontos érkezést; maximum a megadott időpont előtt 20 perccel jelenjünk meg, majd amikor az oltást már megkaptuk és problémamentesen elhagytuk az oltópontot, akkor ne várakozzunk tovább az intézmény területén.

Érkezni tehát pontosan kell, ezzel is elkerülhetjük azt, hogy zsúfoltság alakuljon ki. Az oltópont épületébe kizárólag a pácienseket engedik be, a kísérőt csak abban az esetben, ha a páciens mozgáskorlátozott, kommunikációjában korlátozott, szellemileg sérült, vagy bármely okból az egészségügyi személyzettel nem képes a kontaktus felvételre.

Második körös oltás esetén az oltási emlékeztető kártyát kell előkészítenünk. Ha először oltakozunk, akkor az értesítőt, a mobilra érkezett SMS-t kell megmutatunk már a belépéskor. Emellett kinyomtatva, ha tehetjük, kitöltve vigyük magunkkal a beleegyező nyilatkozatot. És természetesen vinnünk kell magunkkal a személyazonosító iratainkat és a TAJ-kártyánkat.

A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusunknak megfelelően – együnk és igyunk. Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor az oltásra érdemes vizet, esetleg szőlőcukrot magunkkal vinni. Ezt mindenképp jelezzük az oltás előtt az oltóorvosnak.

A kórház hangsúlyozza: az oltás önkéntes, senki sem kötelezett a védőoltásra. Az oltás előtt azonban hozzájárulási nyilatkozatot kell kitöltenünk.

A Borsod megyei központi kórház oltópontján – valamint az intézmény közreműködésével – eddig mintegy 52 ezer páciens kapta meg a COVID-19 elleni védőoltást.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!