Ugrás a tartalomra

Taroltak a magyar filmek az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

MTI
Utoljára módosítva
2023. június 18. vasárnap 11:37
Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs játékfilmje a nagyjátékfilmek versenyében elnyerte a zsűri díját, a 27 című magyar-francia koprodukció Buda Flóra Anna rendezésében pedig a fődíjat, az Annecy Kristályt érdemelte ki a rövidfilmek versenyében a világ egyik legjelentősebb animációs filmfesztiválján a franciaországi Annecyban - adta hírül az MTI.
Részlet a Kojot négy lelke című animációs filmből (Fotó: Vertigo)

A rekordok seregszemléje volt a június 11. és 17. között megrendezett 47. Annecy-i Animációs Filmfesztivál, amelyre 112 országból 3370 nevezés érkezett. Ezek közül az idén rekordszámú, 11 egész estés alkotás versenyezhetett a fő versenyben, ahol A Kojot négy lelke című alkotást a második legfontosabb díjjal jutalmazta a háromtagú nemzetközi zsűri. 

A film néhány órával korábban Ázsia legnagyobb és egyetlen A-kategóriás nemzetközi fesztiválján Sanghajban a legjobb animációs film díjat nyerte el. "Elképesztő, hogy egyszerre kapta meg a film ezt a két díjat, még le ülnöm, és fel kell fognom, hogy mi is történt az elmúlt órákban" - nyilatkozta a rendező az MTI-nek.

Gauder Áron előző filmjével 2005-ben az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját nyerte el, akkor a Novák Erikkel közös Nyócker! című vígjátékért. 

A rendezőt gyerekkora óta inspirálja az indián kultúra, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte őt ehhez a világhoz. A legendás dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja volt, s egy kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező e történetek feldolgozására vállalkozott A Kojot négy lelke című legújabb animációs filmjével. A Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv az indiánok teremtésmítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában, amíg nem késő.

A Kojot négy lelkét április végén láthatta először a nemzetközi közönség a floridai Sunscreen fesztiválon, utána az Arizona Film Fesztiválon, ahol a különleges animáció elnyerte a zsűri különdíját.  Az alkotás közönségdíjat nyert a csehországi Anifilm nemzetközi fesztiválon.    

Fotó: boddah.hu

A rövidfilmek versenyében a legjobbnak a 27 című magyar-francia koprodukcióban készült animációs kisfilm bizonyult, Buda Flóra Anna rendezése, amely előző nap megkapta a legjobb rövidfilmzenének járó díjat is.

A 27 című rövidfilm májusban a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a rövidfilmek versenyében elnyerte az Arany Pálmát, tíz nappal ezelőtt pedig a budapesti 11. Friss Hús fesztiválon megkapta a legjobb magyar animációs filmnek járó elismerést.

A Contrechamp elnevezésű válogatásban a zsűri díját nyerte el a Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció, amely Filip Posivac cseh rendező első egész estés mozifilmje. A családi mesefilm vezető animátora Papp Károly Kása, hangmestere Lukács Péter Benjámin, zeneszerzője Balázs Ádám volt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!