Ugrás a tartalomra

Tízmilliós segítség a daganatos gyermekeknek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. november 23. szerda 19:39
Nagy értékű adomány átadására került sor a megyei kórházban szerdán. Az Alapítvány a Rákos Gyermekekért, csaknem tíz millió forint értékben szerzett be különböző eszközöket a Gyermekegészségügyi Központ kis betegei számára.
A sajtótájékoztatóról készült fotók: Mocsári László

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház részéről Révész János főigazgató köszönte meg és méltatta a felajánlást, amiben már nem először részesült az intézmény az alapítvány részéről. 

„Nagyon nagy örömömre szolgál, hogy az adományozási kedv nem hagyott alább, sőt, azt láthattuk, hogy egész évben meglehetősen élénk volt, de az év vége felé közeledve, ahogyan jön a Mikulás és a karácsony, most már nem hetente egyszer, hanem szinte minden nap van adományozási rendezvényünk. A mai napot az én számomra talán az teszi még különlegesebbé, hogy a gyermekonkológián fekvő betegeink kapják azokat az eszközöket, amelyeket az alapítványtól kaptunk. Kevesen tudják, de ez az egyik legnehezebb területe az orvoslásnak. Nehéz a gyerekeknek, hiszen egy olyan betegséggel néznek szembe, amely praktikusan az életüket veszélyezteti. Nehéz a gyerekeknek és a szülőknek azért is, mert nagyon hatékony és nagyon jó kezelési módszereink vannak ezeknek a betegségeknek a leküzdésére, és nagyon sok esetben eredményesek vagyunk, de azért azt látni kell, hogy a betegség súlyosságával arányos a beavatkozásnak a súlyossága is. Mind időtartamban, mind pedig a mellékhatás profilban. Ezt el kell viselni, el kell szenvedni a gyerekeknek, bármennyire is próbálunk ebben kompromisszumot kialakítani és elviselhetőbbé tenni a kezeléseket. Természetesen ezt el kell viselni a szülőknek is, akiknek a számára ez nagyon nagy mentális és fizikális terhet is jelent” – vázolta a helyzetet a főigazgató.

Hozzátette: „A Gyermekegészségügyi Központ onkológiai osztályáról annyit szeretnék még elmondani, hogy Magyarország egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező osztálya és szakmai működését tekintve is az egyik leghatékonyabb és legjobb szakmai profilt és eredményességet felmutató osztályról van szó, ahol nem csak a klasszikus onkológiai kezelések, hanem az átültetések, transzplantációk bizonyos formái is elérhetőek. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ez a profil mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek az esetében kiemelten fontos legyen. Amikor tehát a gyermekonkológiai osztály bármilyen kéréssel fordul hozzánk, azt megpróbáljuk mindig akceptálni. Ez így történik a felnőtt onkológia esetében is. Ez egy privilegizált helyzetet jelent az intézményen belül. Nagyon köszönöm az adományt, amelyben most ezt az osztályt részesítették” – mondta Révész János. 

Varga Áronné kuratóriumi elnök, az Alapítvány a Rákos Gyermekekért, mint adományozó részéről elmondta: „Nagyon örülök és boldog vagyok, hogy újra itt lehetünk, hiszen ez a kapcsolat a miskolci kórházzal, illetve a gyermekonkológiai osztállyal, immár több évtizedes. Huszonegy éve segítettünk itt először. Az alapítványunkat az én unokám betegsége, illetve halála keltette életre, akinek agydaganata volt és tíz hónap alatt elveszítettük. Akkor fogadtuk meg, hogy őérte indítjuk el az alapítványt, és megígértük neki, hogy amíg vagyunk, addig mindent megteszünk a daganatos gyermekek gyógyulásáért, illetve élhetőbb életéért – emlékeztetett az elnök asszony, akitől megtudtuk, hogy már huszonegy éve vannak kapcsolatban az onkológiai osztállyal, több millió forint értékben segítették eddig is az itt kezelt betegeket és a dolgozók munkáját, többek között infúziós pumpákkal, különböző játékokkal, tévével. Az alapítványuk támogatásával jött létre az osztályon a plazmaferézis gépnek a működtetése is, ami huszonhatmillió forintba került akkoriban. 
„Most egy újabb megkeresésre nagyon boldogan jöttünk segíteni, hogy minél több gyermek részére, illetve minél több beteg gyermek életébe hozzunk gyógyulást ezekkel az új eszközökkel” – mondta a kuratórium elnöke. 

Fotó: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház.

Kocsik Enikő az alapítvány kommunikációs munkatársa elmondta, hogy ők nem féltek megkérdezni azt, hogy mire is van szüksége a kórháznak, illetve az osztálynak, és kaptak is egy nagyon szép listát. Korlátlan összeget lehetne adományozni és elkölteni, de nekik is csak annyi van, amennyit az alapítvány támogatóitól kapnak. Azzal kell gazdálkodniuk. Sok-sok ember kisebb-nagyobb befizetéséből áll össze egy agy segítség, az adakozók sokszor nem is tudják, az ő pénzükből milyen segítség vált valóra. De mindenki adománya egyaránt fontos. A listából válogattak, és a beszélgetésekkor a szakemberek megerősítették, hogy sikerült nagyon jó eszközöket beszerezni. 

„Fontos elmondani, ahogy főigazgató úr is említette, hogy egy ilyen betegség a családokat is megterheli. Éppen ezért nem régen az alapítványunk megvásárolt egy három szobás üdülőt Siófokon, ahová a családokat hívjuk és várjuk szeretettel. Vigyázunk rájuk ezekben az időszakokban, amikor egy kis kikapcsolódást szeretnének. Egy hetet is eltölthetnek ott, kimondottan a beteg gyerekekkel, és a meggyógyult gyermekekkel is, ahol lehetőségük van kikapcsolódni, pihenni. Nagyon örülünk, hogy ezekkel az eszközökkel mentálisan és fizikailag is segíthetjük őket” – ismertette Kocsik Enikő.

Fotó: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház.

Megtudtuk, hogy a gyermekonkológiai osztálynak átadott eszközök között a gyermekek fejlődését, fejlesztését támogató játékok, csak szakemberek irányításával használható pszichológiai tesztek, kártyák, tárgyi eszközök vannak.  Továbbá a kis betegek életét és a dolgozók munkáját megkönnyítő olyan mozgató eszközök, amiknek a segítségével ki tudják emelni a betegeket az ágyból, és a mozgásukat tudják fejleszteni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!