Ugrás a tartalomra

Több, mint három hete elindult, de még mindig finomítják

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. július 28. vasárnap 12:25
Július 1-jén nagy érdeklődés mellett elstartolt az Otthonfelújítási Program, melynek keretében a kormány az 1990. december 31. előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését segíti. Eddig mintegy hatezer érdeklődő jelent meg a kijelölt MFB Plusz Pontokon, de ennél jóval kevesebb a beadott kérelem.
Családi házak /illusztráció /Fotó: Mocsári László

Valóban elindult a program, de még mindig nem teljesen, hiszen az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft. (ÉMI) listáján az induláskor korántsem volt  fent az összes kulcstermék, folyamatosan töltik fel még most is ezeket, ahogyan a regisztrált kivitelezők listája is napról-napra bővül. A kulcstermékek azok, amelyeket beépíthet a kivitelező a korszerűsítés folyamán – tudatta Molnár-Simon Tímea, aki pénzügyi tanácsadóként, „Pénzügyi-talpaló Meával” néven segíti a pályázni vágyókat a social media felületein.

Rengeteg nyitott kérdés volt még ezen felül is az elmúlt hetekben, amit a pályázat kiírója is észlelt, hiszen a héten még a pályázati felhívás és eljárásrend, valamint néhány szükséges dokumentum is változott. A pályázati kiírás szerinti ingatlannak életvitelszerűen lakottnak kell lennie. A rendelkezésre álló támogatási összeg 108 milliárd forint. A lehetőség egészen 2025 év végéig nyitott, de nagyon valószínű, hogy addig nem tart ki a finanszírozási keret – mondta Mea, a pénzügyi tanácsadó. 

A maximális támogatást hét millió forintos költségvetés mellett lehet elérni. Ehhez egy millió forint önerővel kell rendelkeznie a pályázónak, hatmilliót pedig az állam ad hozzá, részben vissza nem térítendő támogatás, részben kedvezményes hitel formájában. Természetesen a költségvetés lehet kevesebb, mint hét millió forint, de akkor arányosan kevesebb a támogatás és a kamatmentes hitel is. 

Mindenképpen kell hozzá hitel

Hitel nélkül nem igényelhető a támogatás, de mivel ez egy kamatmentes, maximum 12 éves futamidejű hitel, ami bármikor költségmentesen előtörleszthető, vagyis a teljes fennálló tartozás egy összegben visszafizethető, így emiatt nem érdemes aggódni – hangoztatta Molnár-Simon Tímea. Azok azonban lemondhatnak erről a támogatásról, akik nem hitelképesek. Ezúttal viszont nem kötött gyermek meglétéhez vagy gyermekvállaláshoz a támogatás, tehát bővebb lehet az igénylők köre. A várakozások szerint nagy verseny lesz, mert a húszezer pályázati helyre, több mint egy millióan is jogosultak lehetnek – hangsúlyozta a pénzügyi szakember. Bár a támogatás igénylése az elmúlt pár hetek tapasztalata alapján rendkívül bonyolult, emiatt sokak kedvét szegheti.

Az, hogy a hat milliós összeg mekkora része lehet vissza nem térítendő támogatás, és mekkora része kamatmentes hitel, az igénylők jövedelmétől és lakhelyük fejlettségétől függ. Két és fél, három, vagy három és fél millió forint is lehet ez a maximális összeg. A pályázat célja az energetikai hatékonyság javulása, ezt kötelező bizonyítani, ezért a beruházás előtt és után is energetikai tanúsítványt kell készíttetni. Akkor jár a támogatás, ha legalább 30 százalékos energetikai hatékonyságjavulást érünk el a korszerűsítéssel az adott ingatlanban – emelte ki a tanácsadó.

Fűtéskorszerűsítés / illusztráció

Új tetőre nem vehető igénybe, de szigetelésre igen

A támogatással az épületek szigetelését, a külső nyílászárók cseréjét, a fűtés- és a használatimelegvíz-rendszer korszerűsítését (gázkazáncsere és hozzá kapcsolódó kéménybélelés, hőszivattyú) lehet finanszírozni. A munkálatokat azonban csak azokkal a - regisztrált vagy nem regisztrált - kivitelezőkkel végeztetheti el a megbízó, akik a szigorú feltételeknek megfelelnek.

A támogatási összeg utófinanszírozással érkezik, vagy létezik olyan lehetőség is, hogy közvetlenül a megrendelést teljesítő vállalkozó számlájára, előleglehívás formájában. A támogatást három kereskedelmi bank (MBH, OTP és Gránit) MFB Plusz Pontjain lehet igényelni. A héten megjelent új eljárásrend szerint hamarosan mindhárom banknál lehetőség lesz az online igénylésre is.  

Nem a jóváhagyás, hanem a beadás időpontja számít abban, hogy beleférünk-e a keretbe. A sikeres pályázónak pedig maximum két évük van arra, hogy jóváhagyást követően végezzenek a korszerűsítési munkálatokkal. Aki egyébként is gondolkozott az otthona korszerűsítésén és szeretne pályázni még semmivel nem késett el – vélekedett a pénzügyi szakértő. Majd hozzáfűzte, kár lenne ezt a lehetőséget kihagyni. 

További hírek

Olvasnivaló