Ugrás a tartalomra

Töretlen a Kutatók éjszakájának sikere

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 24. péntek 21:18
A Miskolci Egyetem mintegy százhúsz programmal várta az érdeklődőket.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

Élő bagoly, Rubik-kockát kirakó robot és hőtérkép – ezek is megtalálhatták az érdeklődők öt óra alatt a Miskolci Egyetem számtalan helyszínén, ahol a Kutatók éjszakájára várták a jövő kutatóit. Volt, aki babapelenkázásba fogott, mások röntgenfelvételt nézegettek, a versenyautóra is sokan kíváncsiak voltak, míg többen a mikroszkópok világával ismerkedtek.  

A rendezvénynek már hagyománya van az intézményben. A Miskolci Egyetem tizenöt éve vesz részt az európai tudomány sikerességét bemutató programsorozaton, amire évente négy-ötezer érdeklődő látogat el. Cél, hogy a gyerekek kedvet kapjanak a kutatók nem mindennapi, izgalmas munkájához és életéhez. 

Látványcsapolás és alumíniumöntés, anyagtudományi és drónos kísérletek, valamint műholdas technikák mellett az érdeklődők benézhettek egy bírósági tárgyalásra, megismerkedhettek a régészet különböző lépéseivel, vagy éppen új fejleményekkel az irodalom területén.

Az eseménysorozatot az Európai Bizottság indította el 2005-ben, tehát tizenhat évvel ezelőtt, és minden év szeptemberének utolsó péntekén rendezik meg szerte Európában, így Magyarországon is.

További hírek

Olvasnivaló