Ugrás a tartalomra

Transparency International: Magyarország az EU legkorruptabb országa

atv.hu / telex.hu
Utoljára módosítva
2023. január 31. kedd 15:42
Transparency International korrupciós jelentéséből kiderül, hogy míg Magyarország 2021-ben még a második legkorruptabb állam volt az EU-ban, addig idén sikerült a legrosszabb helyen végeznie.

A nemzetközi szervezet 180 országot és területet rangsorol egy 0-tól 100-ig terjedő korrupciós skálán, a 100 jelöli a legkisebb, a 0 pedig a legnagyobb mértékű korrupciót. A friss lista szerint Magyarország megdöntötte a 2021-ben felállított negatív rekordját, akkor 43 pontot ért el a már említett skálán, most azonban csak 42-t. 

Ezzel a ponttal a világranglista 77. helyén áll az ország, hét másig országgal egyetemben: Burkina Faso, Kuvait, a Salamon-szigetek, Kelet-Timor, Trinidad és Tobago, valamint Vietnám.

Az Európai Unió tagországait tekintve azonban lesújtó az eredmény, ugyanis idén már a legrosszabb korrupciós helyzettel rendelkező EU-tagország lett Magyarország.

A világranglista élén a következő országok állnak: Dánia (90 pont), Finnország (87 pont), Új-Zéland (87 pont), Norvégia (84 pont).

A legkorruptabb ország Szomália 12 ponttal, Szíria és Dél-Szudán 13-13 ponttal, Venezuela pedig 14 ponttal szerepel a lista alján. 

Az 1995 óta mért korrupcióérzékelési indexet 13 különböző felmérés segítségével számolják ki évről évre, a kutatásba pedig szakértőket és üzletembereket is bevonnak, hogy még pontosabb képet kapjanak arról, hogy egy adott országban milyen mértékben van jelen a korrupció az állami intézményi rendszerben, a közszférában, a gazdaságban és a társadalomban – írja az atv.hu a Telex nyomán. 

Olvasnivaló