Ugrás a tartalomra

A tudáson alapuló innovációért és a vállalkozóvá válás ösztönzéséért kötöttek együttműködést

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 15. csütörtök 14:22
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a Miskolci Egyetemmel.

A hosszú távú szakmai együttműködés célterületei között kiemelt helyen szerepel többek között az egyetem tudásbázisára építő kutatási tevékenység ösztönzése, az innovációs kapcsolatok támogatása, az egyetemi hallgatók gyakorlati képzési hátterének fejlesztése, a tehetséggondozás, valamint a fiatalok vállalkozóvá válásának elősegítése.

A Miskolci Egyetem társadalmi kötelezettségvállalása, hogy erős és hatékony szakmai kapcsolatokat tartson fenn a gazdaság minden szereplőjével. Ezt a stratégiai törekvést segíti együttműködésével a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, amelynek küldetése, hogy a vállalkozások versenyképességének támogatásával segítse a térség gazdasági felzárkózását.

A vállalkozások és a Miskolci Egyetem közötti kutatási-fejlesztési, továbbá az oktatás területét is felölelő kapcsolatok elősegítéséről szóló együttműködésről a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Dr. Tordai Péter kifejtette: „Kamaránk fontos tevékenységének tekinti a vármegyében működő gazdasági szereplők és a fellelhető tudásbázisok közötti aktív közvetítő szerepvállalást. Nógrád, különösen a keleti része mindig is a nehézipar fellegvára volt, hasonlóan Borsodhoz. A közös ipari múlton alapuló gazdasági jelen összehangolása, illetve továbbfejlesztése az egyetem szakértői bázisának segítségével kiteljesedhet. Határozott törekvésünk, hogy Nógrád vármegyében újraszerveződjön az elmúlt időszakban teljesen megszűnt felsőfokú képzés, akár duális alapokon is. Ennek alapjai már megjelentek, de ezt a Miskolci Egyetemmel történő együttműködés keretében, az itt elérhető tudásbázissal kiegészítve
magasabb szintre kívánjuk emelni.”

„Az innovációs versenyben egyre jelentősebb szerepe lesz a gazdasági szereplők és a felsőoktatási kutatóműhelyek közötti kölcsönösen előnyös együttműködéseknek, ebben a kamarák híd szerepet töltenek be. A Miskolci Egyetem elkötelezetten igyekszik segíteni az észak-magyarországi térség gazdasági és társadalmi felemelkedését, erősíteni a régió megtartóerejét” – fogalmazott az egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita.

Az ipari együttműködéseket szolgáló egyetemi innovációs műhelyek fejlesztése mellett a Miskolci Egyetem a gazdasági szereplők igényeinek azzal is meg kíván felelni, hogy szak- és továbbképzéseit a jelenkor kívánalmai szerint alakítja. A Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával megkötött megállapodás ezért magában foglalja az egyetemi hallgatók gyakorlati képzési hátterének fejlesztését, a duális képzésbe bevont szervezetek és vállalkozások számának növelését.

A szerződés rögzíti e mellett, hogy a fiatalok vállalkozói szemléletének erősítése a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Miskolci Egyetem számára is stratégiai cél. Ennek érdekében olyan közös programok kidolgozását és megvalósítását tartják indokoltnak, amelyek a fiatalok számára hatékony segítséget nyújtanak a vállalkozóvá válás technikai, adminisztrációs, jogi és üzleti kérdéseiben.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!