Ugrás a tartalomra

A turizmust is visszahúzza az oltási igazolvány

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. május 28. péntek 15:16
Körülbelül egy hónapja léptek életbe a védettségi igazolványhoz kötött enyhítő intézkedések, amik nem csak a lakosságot osztják meg. Az élet számos területén okoz feszültséget a QR-kódos plasztik kártya.

Ennek értelmében azok, akik kérték a koronavírus elleni oltást és rendelkeznek az okmánnyal a többi közt igénybe vehetik az éttermek belső tereit és szállodába is mehetnek. A turisztikai szakma tapasztalatai vegyesek. A terasszal rendelkező éttermek többségébe visszatértek a vendégek. Ez főleg annak köszönhető, hogy kint a kártyával nem rendelkezők is fogyaszthatnak. 

- A vendégeink kilencven százaléka a teraszon ül le inkább – mondja Bárczi Tamás az A Leves tulajdonosa. - Esős napokon többen beülnek a vendégtérbe. Egyébként nem kell mondani nekik, mindenki magától mutatja automatikusan az igazolványt, aki szeretne bent fogyasztani.

Fotó: Juhász Ákos

A vendégforgalom szempontjából tehát van, akit kevésbé, van, másokat kifejezetten hátrányosan érint a kötelező védettségi igazolvány intézménye. A terasszal rendelkező éttermek esetében például nem tapasztalható nagy visszaesés, a szállodák tekintetében azonban más a helyzet.

A miskolctapolcai Hotel Aurorában például jócskán elmarad a foglalások száma a pandémia alatt a korábbi évek azonos időszakához képest. Erről Ivacs Lajos szállodaigazgató beszélt. 
- Az ezelőtti években a kiemelt időszakok alatt csaknem telt házzal üzemeltünk, jelenleg hatvan százalékon áll a foglaltságunk. A bejelentés, miszerint június 12-től megnyitja kapuit az Ellipsum élményfürdő, reményeink szerint pozitívan hathat Miskolctapolca idegenforgalmára. A jelenleg érvényben lévő kormányrendelet alapján csak érvényes oltási igazolvánnyal rendelkező vendéget tudunk fogadni, ami sajnos negatívan befolyásolja a vendéglétszámot. A honlapunkon minden ezzel kapcsolatos információt megosztunk a vendégekkel. Bízunk benne, hogy hamarosan túlleszünk ezen a nehéz időszakon, és a korábban megszokott feltételek szerint fogadhatjuk a vendégeinket.

Barkócziné Kertész Kata, a City Hotel Miskolc ügyvezetője arról beszélt, hogy jelenleg nagyjából 10 százalékon áll a foglaltság náluk.
- Bízunk benne, hogy azért ez még emelkedni fog, de 2019 hasonló időszakához képest jelentős a visszaesés. Akkor 65-70 százalékos volt a hotel kihasználtsága.

A szálloda ügyvezetője szerint azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a jelenlegi foglalási számok a plasztik kártyák hiánya miatt alakulnak-e így, bár a védettségi igazolás kérdése gyakran okoz fejfájást a vendégek számára is.

- A nyári időszakra még nem igazán érkeztek foglalások. inkább csak ajánlatkéréseink, érdeklődőink vannak. Azt viszont minden vendég megkérdezi, hogy a kártyát meddig kell majd bemutatnia.

A B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Idegenforgalmi- és Vendéglátóipari Osztályának elnöke szerint a pünkösdi hétvége volt az első olyan alkalom, amikor igazán mérhető volt a vendégforgalom: bár a számok összességében szépen alakultak, vannak, akik a fokozatos nyitást is nehezen élik meg.
- A szállodának van egy megadott korosztály szerinti célcsoportja. Az a szálloda, amelyik olyan korcsoportra építi az egész értékesítését, amely tagjai per pillanat még nincsenek átoltva, jelentős bevételkieséssel számolhat - tájékoztatott Bágyi Péter.

selyemréti strand bérlet
Fürdőbérlet vásárlása a Selyemréti Strandfürdőben. Fotó: Mocsári László

A védettségi igazolvány kérdése a szállodák és az éttermek mellett a turizmus minden területét érinti. A többi közt a szabadidős létesítmények, az állatkertek, a múzeumok, a színházak, a mozik, a könyvtárak, az edzőtermek, az uszodák és strandok vendégfogalmát is nagyban befolyásolja. A Selyemréti Strandfürdőben például a május 22-i hétvégén csak 55 darab 30 órás bérletet tudtak értékesíteni. A május 11-i nyitást követően két hét alatt alig több mint 2300 vendége volt a fürdőnek az úszóbérletesekkel együtt. A Miskolctapolcai Strandfürdőben pedig a 22-ei nyitásnál mindössze 155 látogatója volt a wellness-részlegnek.

További hírek

Olvasnivaló