Ugrás a tartalomra

Újabb polgármester-jelöltet nem, de az első választási programot bejelentették

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. április 10. szerda 13:18
Bemutatták a Legélhetőbb Miskolc programot. A Momentum és a Jobbik–Konzervatívok nem a pártakarat miatt, hanem Miskolc érdeke mentén alkotna szövetséget – fogalmazott Szopkó Tibor és Szarka Dénes.
szarka dénes szopkó tibor sajtótájékoztató
Fotók: Mocsári László

Szerda reggel sajtótájékoztató keretében ismertették az első választási programot, ami meghatározza a következő ciklus terveit, céljait. Ezzel Veres Pál múlt héten törtét visszalépését követően a bejelentett polgármester-jelöltek és a bemutatott programok száma egy tükörsima focimeccs eredményét tükrözik: 4-1.

Szarka Dénes, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese és a Jobbik–Konzervatívok miskolci elnöke állt először mikrofon elé a szerdai sajtónyilvános eseményen.

– Vannak potens, alkalmasnak tűnő jelöltek, ám azt tapasztaltuk, hogy a Veres Pál lemondását követő túljelentkezés a megüresedett posztra nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A mi közösségeinkben az elsődleges érzés a csalódottság volt. Veres Pál személye lett volna szerintünk a legjobb garancia arra, hogy folytatódjon annak a programnak a megvalósítása, amivel 2009-ben közösen elindultunk – kezdte a politikus.

szarka dénes  sajtótájékoztató

Szarka Dénes elmondta, miután világossá vált, hogy a jelenleg regnáló polgármester nélkül kell nekivágniuk a júniusi választásnak, felmerült a kérdés: hogyan tovább?

– Veres Pál regnálása alatt Miskolc megőrizte a működőképességét annak ellenére, hogy amikor az utóbbi öt év munkáját megterveztük, nem számoltunk világjárvánnyal, kormányzati sarccal, energiaválsággal. Mindezek ellenére a város vissza tudta fizetni azt a tetemes devizakötvény-adósságot, amelyet még a kettővel korábbi vezetés vett fel, az előző éra pedig elmulasztotta visszafizetni akkor, amikor lehetősége és képessége is lett volna erre – hangoztatta.

A képviselő felsorolta az előző öt év legfontosabb eredményeit is, amik között olyan tételeket említett, mint a fejlesztési összegek teljes felhasználása – 17-ről 100 százalékra gyorsulva –, a megemelt Salkaházi-támogatás, az újra megrendezett Kocsonyafesztivál és egyéb új fesztiválok életre hívása, a Hodobay-program elindítása vagy a fiatalok lakáspályázatának bevezetése.

– Hiszünk abban, hogy Miskolc többet érdemel, mint amit az elmúlt napokban bejelentkező politikai szereplők eddig kínálnak. Személyes ambíciók helyett programra van szüksége a városnak. Veres Pál szellemisége is megkívánja, hogy ne csak politikai közösségekhez szóljunk, hanem elsőként Miskolc lakóihoz – hangsúlyozta Szarka Dénes.

Magáról a kidolgozott programról Szopkó Tibor alpolgármester, a Momentum helyi szervezetének alapítója beszélt.

– A Veres Pál-i örökség felelősséget is jelent számunkra: a választásból, a demokrácia ünnepéből nem csinálhatunk kutyakomédiát pártérdekek okán. Úgy gondolom, az értékek mentén megfogalmazott programra alapuló együttműködés az egyetlen, amiben gondolkodni lehet most Miskolcon. Ennek érdekében hajlandóak vagyunk együttműködni pártokkal, civil szereplőkkel, de leginkább a városlakókkal szeretnénk közösen gondolkodni, hiszen a most bemutatott programunkat elsősorban nekik szánjuk – jelentette ki. 

szopkó tibor sajtótájékoztató

Szopkó Tibor kifejtette, tudomása szerint más nem rendelkezik még konkrét, megvalósítható programmal. Hozzátette, azonban nem tárgyalnak mindenkivel.

– Akik személyi ambícióiktól fűtve visszaéltek a választók felhatalmazásával az előző ciklusban, és saját érdekeik miatt rombolták a város jó hírét az elmúlt években, azokkal nem kívánunk alkudozni. Több ilyen szereplő is van a miskolci közéletben, legyen szó kormánypárti vagy ellenzéki oldalról. Tudjuk, kik méltók arra, hogy tárgyaljunk velük – húzta alá a politikus.

Az alpolgármester elmondta, Miskolc alkalmas arra, hogy húsz éven belül az ország legélhetőbb nagyvárosa legyen. Ezt tűzte már korábban is a zászlójára a városvezetés. A Nagy-Miskolc program továbbvihető elemeit is magába foglalja a mostani tervezet, de ennél többet is kínál a városvezető szerint.

– Már van mögöttünk egy konkrét városvezetői tapasztalat, olyan tudás, amivel képesek vagyunk reagálni a világ változásaira. A mostani, Legélhetőbb Miskolc program ezt a célt szolgálja – zárta Szopkó Tibor. 

A fent megfogalmazott célt egyebek mellett fenntartható beruházásokkal és iparfejlesztéssel szeretnék elérni. Arról, hogy milyen pontokat tartalmaz a Legélhetőbb Miskolc program, aminek megvalósítására várja szövetségeseit a Jobbik–Konzervatívok és a Momentum, ITT olvashatnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!