Ugrás a tartalomra

Ezúttal sem szavazták meg a polgármester és az alpolgármesterek illetményének emelését

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. június 20. csütörtök 16:21
Rendkívüli ülést tart csütörtökön Miskolc közgyűlése. Az ülést szokás szerint élőben közvetítjük a minap.hu-n és a Miskolc Televízióban is.

Laza tízperces késéssel vette kezdetét a miskolci közgyűlés rendkívüli ülése június 20-án, csütörtökön. A testület 28 tagja közül 22 volt jelen a kezdetkor, a közgyűlés határozatképes.

Veres Pál, Miskolc polgármestere elmondta, a testületi ülést azért volt szükséges összehívni a harmadfokú hőségriasztás ellenére is, mert október elsejéig a jelenlegi grémiumnak kell irányítania a várost, „munka pedig van bőven”. A polgármester gratulált a megválasztott utódjának és az új, megválasztott képviselőknek is.

1. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A napirendet Kurcsicsné Zobolyák Ida ismertette. Mint megtudtuk, a Népkertnek is helyet adó helyrajzi számú terület egy részét vonnák ki a törzsvagyonból. A vonatkozó bizottságok támogatták a javaslatot. Vita nem volt az előterjesztésről.

2. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 9/2024. (IV.22.) számú önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

A napirendet Ozsváth Zoltán, a Városgazda ügyvezetője ismertette. A javaslat szerint – lakossági kérésre – fizetőssé válna a gömöri felüljáró alatti terület. Ez körülbelül 70 parkolóhelyet jelent, sárgazónás parkolóhelyeket alakítanának ki a területen. A vonatkozó bizottságok támogatták a javaslatot. Vita nem volt az előterjesztésről.

3. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A napirendet Szunyogh László főépítész ismertette. Mint megtudtuk, a kohászat területének szabályozásáról, rendezéséről van szó az előterjesztésben. A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést, vita itt sem volt a napirend felett.

4. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájának (FVS), illetve a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervének (TVP) 1. sz. módosítása elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Az előterjesztést Miklós Viktor főosztályvezető ismertette. Az FVS-t és a TVP-t a közelmúltban fogadta el a közgyűlés, azonban az irányító hatóság módosításokat írt elő. Ezeket és néhány technikai jellegű módosítást vezettek át a dokumentumon. Ha ez nem történne meg, felfüggesztenék a 31.8 milliárd forintos Miskolcnak járó TOP Plusz forrás folyósítását. Kéri, támogassák ezért az előterjesztést. Vita nem volt itt sem.

5. napirendi pont: Javaslat vagyonkezelési jogviszonnyal kapcsolatos döntés meghozatalára. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Ezúttal sem alakult ki vita.

6. napirendi pont: Javaslat ingatlanok kedvezményes, valamint térítésmentes használatba adására civil szervezetek, valamint egyházi jogi személy részére. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Itt sem volt vita.

7. napirendi pont: Javaslat a „Szimbiózis” A Harmonikus Együtt-Létért Alapítvánnyal ellátási szerződés jóváhagyására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Ezúttal sincs vita.

8. napirendi pont: Javaslat kiemelt városi kulturális-turisztikai rendezvényekről történő döntéshozatalra. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Miskolc népszerű nagyrendezvényeiről van szó, melyek a lakosság helyi identitástudatát növelik és a turizmust is erősítik. Ezért indokolt a fesztiválok kiemelt státuszának megadása. Vita itt sem volt.

9. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere és az alpolgármesterek illetményének és költségtérítésének a megállapítására. Előterjesztő: Dr. Ignácz Dávid jegyző

A napirendet Ignácz Dávid jegyző ismertette. Elmondta, harmadik alkalommal nyújtja be a javaslatot, hiszen 2022-ben törvényileg emelkedett a polgármester és az alpolgármester illetményének össze, de a miskolci közgyűlés kétszer jogszerűtlen döntést hozott eddig. Vita nem volt.

11. napirendi pont: Sürgősségi előterjesztés - Javaslat egyes ingatlangazdálkodási döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Prokaj Tamás ingatlangazdálkodási igazgató ismertette: egy Széchenyi utcai évek óta hasznosítatlan lakóingatlan eladásáról és egy további telek eladásáról van szó. Vita nem volt.

12. napirendi pont: Sürgősségi előterjesztés - Javaslat telepítési tanulmánytervek és a kapcsolódó településrendezési és tervezési szerződések jóváhagyására, valamint egyes ingatlanok kiemelt fejlesztési területté nyilvánítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Az előterjesztést Szunyogh László főépítész ismertette. A javaslat új üzletházak, lakóépületek tervezésével kapcsolatos módosításokról szól. Vita nem volt.

A testület a napirendek többségét elfogadta, viszont a civil szervezetek közül nem mindenkinek szavazták meg a térítésmentes ingatlanhasználatot.

Maradt a jogsértő helyzet is: sem a polgármesternek, sem pedig az alpolgármestereknek nem szavazták meg az illetményemelését. Maga az egyik érintett, Varga Andrea Klára is tartózkodott a szavazáskor. A jegyző ismét felhívta a figyelmet a közgyűlés jogsértő döntésére.

Nem szavazták meg az első sürgősségit sem, ami ingatlanok elidegenítéséről szólt.

---

A városatyák kilenc napirendet nyílt ülésen, egyet zárton tárgyalnak, és szerda délutánig két újabb előterjesztés is érkezett sürgősséggel. A közgyűlést itt és itt lehet élőben követni. 

Amennyiben a grémium megszavazza például a második napirendet, augusztus elsejétől fizetős lehet a parkolás a József Attila úti felüljáró alatti területen. A módosítás hetven parkolóhelyet érintene és egy további parkolóórát kellene telepíteni a területre. A változtatást az előterjesztés szerint a lakosság kérte.

Kiemelt városi kulturális-turisztikai rendezvény lehet Miskolcon egyebek mellett az Ars Sacra Fesztivál, az Avasi Borangolás és a kvaterka, a Cinefest, a Dixie és Jazz Fesztivál, a Kocsonyafesztivál, Miskolc Város Napja, a Miskolci Egyetemi Napok, a Miskolci Fröccsfesztivál, a Miskolczi Piknik és a Szinva Örökség Napok is – amennyiben a testület támogatja a 8-as napirendet. Mint mondják, a rendeletre azért van szükség, mert a fenti rendezvények jó hatással van a helyi lakosság életére és a turizmusra is.

A testület pozitív döntése esetén térítésmentesen használhatna egy-egy városi ingatlant a Miskolc Tetemvári Református Egyházközség, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, az Iránytű a Fenntarthatósághoz Alapítvány, a Terra Altrix Alapítvány és a Nő a Siker Alapítvány is – erről a hatos számú előterjesztés ír.

Tárgyal még a közgyűlés a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájának (FVS), illetve a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervének (TVP) módosításáról és elfogadásáról, és módosítanák a város Településszerkezeti Tervét és Építési Szabályzatát is, és jóváhagynák a Szimbiózis Alapaítvány ellátási szerződését is.

Ahogyan az ismert, most még a 2019-ben megválasztott testület regnál, így a napirendekről a jelenlegi összetételű közgyűlés dönt.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!