Ugrás a tartalomra

Bach muzsikájában mindig találni újat – Elkezdődik a Bach-hét

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 06. szombat 10:25
Évről évre megrendezik Miskolcon azt a hetet, mely Bach zenéjével foglalkozik, mutatja be a közönségnek. A hat napon át tartó ingyenes hangversenysorozatban lesz orgonamuzsika, zongorás találkozó és est, valamint igehirdetés és vetélkedő. A nyitókoncert április 6-án, szombaton este 6 órakor kezdődik a Belvárosi református templomban.

Bach „a legnagyobb muzsikus az összes zeneszerzők között. Egyedülálló, csodálatos jelenség a zeneirodalomban... A XVII. századi Németország utolsó évtizedeiben különösen az egyházi zene virágzott, az a muzsika, amely a nép legszélesebb rétegeinek könnyen volt hozzáférhető és mégis szórakozást nyújtott. De nemcsak szórakozást, hanem művészi táplálékot is... A Bach-melódiák nem másznak a fülünkbe... A hang, mint matéria, Bachnál egy anyagú... Bachnak egy anyag is elég; ezzel dolgozik, kísérletezik fáradhatatlanul... Csodálatos alkotások ezek, amelyeknek mély tartalmát évekig bányászhatjuk anélkül, hogy mindig újat és újat ne találnánk bennük.

Hetvenöt éves korában hagyta itt a világot Bach János Sebestyén... Nemzedékek tűntek és pusztultak azóta. A világ megidegesedett, elrontotta a gyomrát, kigyógyult, megöregedett és ujjá készül születni, de Bach muzsikája ifjú, mintha ma írta volna. Ez az örökkévaló Muzsika. A Muzsika!”

Az idézet Csáth Géza tollából származik, és Flach Antal szerint tökéletesen jellemzi Bachot. – Semmit nem kell hozzátennem, mert a XX. század elején alkotó író, orvos és zenekritikus mindent elmondott már róla – mondta a hangversenysorozat fő szervezője, aki nyolcadik alkalommal is kifogyhatatlannak találja Bach zenei ötletességét.

A hangversenysorozat a második napján, április 7-én, vasárnap este 6 órakor folytatódik a városháza dísztermében, majd zongorás találkozóval hétfőn délelőtt 10 órakor a Miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában. Ugyanezen a napon délután fél 5-től kezdődik a vetélkedő a Feledy-házban, majd Fenyő Gusztáv, Skóciában élő magyar származású zongoraművész estje lesz a Zenepalota nagytermében április 9-én, kedden este 6 órától. Szerdán a Belvárosi evangélikus templom ad otthont a soron következő hangversenynek, végül pedig a MAB Székházban tartják meg a zárókoncertet április 11-én, csütörtökön este 7 órától.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!