Ugrás a tartalomra

A biológiai óránk még mindig le van maradva 60 perccel…

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. április 01. hétfő 15:38
Mindenkinek van egy belső órája, egy egészséges bioritmusa, amely meghatározza a szervezetünk mindennapi időbeosztását. Mi történik akkor, ha a biológiai belső óránk és a karóránk közötti összhang felborul? – erről kérdeztük Poncsák Csaba háziorvost.

Március 31-én hajnali 2 óráról 3 órára kellett állítanunk óráinkat – megkezdődött a nyári időszámítás. Ez egyrészt jó hír, mivel azt jelenti, itt a tavasz, hosszabbak lesznek a nappalok, napsütésben indulhatunk haza a munkából, másrészt viszont rossz hír a belső óránknak.

– Minden embernek van egy egészséges bioritmusa, ami meghatározza, hogy hány órát alszunk, mikor ébredünk, mikor fekszünk, mettől meddig dolgozunk, és az óraátállítás ezt felborítja – fogalmazott Poncsák Csaba háziorvos, hozzátéve: ő is és a betegei is még jó pár napig álmosak lesznek. Kifejtette továbbá, nagyon fontos ilyenkor, hogy figyelmesebbek legyünk, ha autót vezetünk, hiszen nagyobb esélye van egy közlekedési balesetnek, mint máskor. Azoknak, akik órára pontosan veszik be a gyógyszereiket – folytatta –, számolniuk kell azzal, hogy eltolódott az időszámítás. „Az inzulinos cukorbetegeknek szintén tudomásul kell venniük, hogy máskor kell beadniuk az inzulint, és bevenniük a gyógyszereiket” – hangsúlyozta.

A háziorvos megnyugtat mindenkit, pár nap, 1-2 hét maximum, és hozzászokik a szervezetünk ehhez az óravesztéshez, de sajnos ez az, amire előre felkészülni nem tudunk: „ha 7 órakor keltünk eddig, és most kvázi 6 órakor kell kelnünk, az mindenképpen meg fog minket viselni” – magyarázta.

Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen az átállás?

Érdemesebb korábban lefeküdnünk ilyenkor, többet pihennünk, akár napközben is, ha megtehetjük – hívja fel a figyelmet a háziorvos. – Ne legyünk türelmetlenek, adjunk magunknak 1-2 hetet, hogy a szervezetünk megszokja az átállást – emelte ki. Mint amikor elutazunk valahova, ahol más időzóna van, az is rendkívül megviseli a szervezetünket, és néhány napig kényelmetlenül érezzük magunkat – mondta példaként Poncsák Csaba.

Tavaszi fáradtság

Nehezítő körülmény, hogy az óraátállítással szinte párhuzamosan köszöntött be a tavaszi fáradtság is. A téli mozgás- és vitaminhiányos állapotot valahogy ki kell küszöbölnünk. – Végre süt a nap, úgyhogy minél többet legyünk a szabadban, és minél több vitamint fogyasszunk – hangsúlyozta ki az háziorvos. Ha pedig túrázunk, akkor gondoljunk a kullancscsípésre is: „Aki többet jár a szabadba, kezdje el időben a kullancscsípés elleni védőoltás beadását” – hívta fel a figyelmet. Hozzáfűzte: fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és még több vitamint.

További hírek

Olvasnivaló