Ugrás a tartalomra

Egyre több fiatal gondolja úgy, hogy ciki a cigi

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 04. csütörtök 12:17
Az óvodásoknak Csiszta mókus, a nagyobbaknak pedig egy elrettentő bábú mesél a dohányzás következményeiről. Interaktív eszközöket szerzett be a kormányhivatal, amit mostantól óvodák és iskolák kölcsönözhetnek ki. A dohányzás elleni prevenció és a nemzetközi Ne gyújts rá mozgalom részeként 13-18 éveseknek vetélkedőt is hirdetett a kormányhivatal.

Csiszta Mókus meséje és a feketévé váló cseresznye is a cigaretta káros hatásait mutatja be óvodásoknak. Az élethű, szétszedhető bábun pedig jól be lehet illusztrálni a dohányzás okozta egészség károsodásokat, az érbetegségek, a tüdő és a fogazat elváltozásai is jól megfigyelhetők. Ezeket az interaktív, prevenciós eszközöket mostantól bármelyik óvoda vagy iskola ingyen kikölcsönözheti.

Fotó: Kujan István

A célcsoport ezúttal a 13-18 éves korosztály volt, számukra hirdetett vetélkedőt a kormányhivatal. Az egyik feladat például az volt, hogy győzzék meg kortársaikat, miért érdemes az egészséges életmódot választani. Ocsenás Adrián, az MSZC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákja érdeklődésünkre annak a véleményének adott hangot, hogy a kortársai körében nagyon sokan dohányoznak, főleg a szórakozóhelyeken. – Csapatunkkal ennek káros hatásaira szerettük volna felhívni a figyelmet, ezért is indultunk a versenyen – tette hozzá.

Hazánkban óránként egy ember hal meg tüdőrákban. Az is tény, hogy a tüdőrákosok 90 százaléka dohányos, leszokni pedig nagyon nehéz. Ezért is szorgalmazza a prevenciót a kormányhivatal. Asztalos Ágnes, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály tiszti főorvosa kiemelte: nyilván az az első számú cél, hogy minél kevesebben szokjanak rá a cigarettára – aki viszont már dohányzik, az minél hamarabb leszokjon.

– Tudjuk azt is, hogy egy hosszú, 15-20 éves dohányzás után is nagyon pozitív hatással van a szervezetre a leszokás – emelte ki.

A megyei kormánymegbízott szerint a figyelem felkeltése különösen fontos fiatal korban. Demeter Ervin hozzátette: az a legjobb, ha eleve rá sem szoknak a fiatalok, de minél fiatalabb korban döntenek rosszul, annál nagyobb a kockázat.

– A megelőzésben fontos szerepe van a kormányhivatalnak, de nagy segítséget kaptunk a civil szervezetektől is. A vetélkedő szervezéséből kivette a részét a Magyar Rákellenes Liga miskolci alapszervezete – fűzte hozzá.

A szerda délutáni program a Kár lenne, ha rák lenne 2018-2019. iskolai vetélkedő díjátadójával zárult. A végeredmény:

1. helyezett: Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnáziuma, Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma

2. helyezett: Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

3. helyezett: Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola.

A vetélkedő a 13-18 éves korosztályt célozta meg. A felmérések azt mutatják, hogy a lányok általában korábban, a fiúk viszont tartósabban szoknak rá. 2008 óta egyébként folyamatosan csökken a fiatal dohányosok száma.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!