Ugrás a tartalomra

Ellentétes-e az Alaptörvénnyel a védettségi igazolvány, vagy sem?

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 26. hétfő 17:49
A TASZ szerint ellentétes az alaptörvénnyel az, hogy többletjogokat biztosítanak azoknak, akiknek már van védettségi igazolványa, az Igazságügyi Minisztérium miniszter-helyettese szerint erről nincsen szó. 

Hosszú közleményben foglalta össze aggályait a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet az oltási igazolványok birtokosait megillető kedvezményekről. A jogvédők egyenesen alaptörvény-ellenesnek tartják a kormány tervezett intézkedését. Mint írják, ők már  március legelejétől sürgették, hogy a kormány találja ki, milyen szabályokkal tesz különbséget a vírus ellen már védett és a még megfertőződni, továbbfertőzni képes állampolgárok között. 

- Most mindjárt május van, a jövő héten már életbe léphetnek az állampolgárokat a vakcinaigazolvány alapján szelektáló szabályok, és úgy tűnik, a kormány alaptörvény-ellenes, diszkriminatív szabályozás bevezetésére készül -írták.

A legrosszabb forgatókönyv

A TASZ leszögezte, véleményük szerint a legrosszabb forgatókönyv valósul meg éppen, amitől tartottak, "olyan oltottsági szám mellett, ami köszönőviszonyban sincs a nyájimmunitással".

- Az időközben bevezetett védettségi igazolvány – nevével ellentétben – valójában egyáltalán nem a védettséget igazolja! A kártyát mindenki megkapja, akár napokkal az első oltása után is, de ekkor még nem alakult ki a védettsége. Az igazolvány és a kormány kommunikációja hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket. Pedig a védettség csak a második oltás után alakul ki, ezért a kártyát is csak ez után lehetne kiadni - szögezik le.

A jogvédő szervezet hangsúlyozza: "mindez romba dönti azt a jogi érvelést is, ami megengedi, hogy az igazolvánnyal látogathatók legyenek a közösségi terek. Ha a kártyával rendelkezők is fertőzőképesek, akkor a különbségtétel alapja csak az lesz, hogy kinek van kártyája és kinek nincs". A TASZ szerint ez a fajta megkülönböztetés azonban már nem fogadható el, diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes.

- Már most látszik, hogy ez micsoda feszültségeket gerjeszt. Az átláthatatlan rendben zajló oltás miatt épp a legkiszolgáltatottabbak közül sokaknak esélyük sem volt megkapni az oltást, miközben mások már étterembe, strandra, meccsre mehetnének. Az utolsó pillanatig lebegtetett szabályozás bizonytalanságban tartja a szolgáltatókat is, akik nem tudják, újranyithatnak-e, és ha igen, milyen feltételekkel - közölték.

Biztosan nem jogellenes

A felvetésre Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszter-helyettese reagált a Facebook-oldalán. Azt írta, jogi végzettséggel, igazságügyi tárca miniszterhelyettesként azt tudja biztosan állítani, hogy a védettségi igazolvány használata, a szolgáltatások igénybevételének ahhoz való kötése nem ütközik semmiféle törvénybe.

Emellett azt hangsúlyozta, hogy a szolgáltatóknak igenis jogos érdeke, hogy egy évi nehézségek után már végre kinyithassanak és az emberek végre kiülhessenek például egy vendéglátó teraszára. Leszögezte: „Senki se irigyelje tőlük ezt, nehéz év van mögöttük, és csak dolgozni szeretnének. Ha nem lenne védettségi igazolvány, nagyon hosszú időnek kellene még eltelnie ahhoz, hogy ez megtörténhessen. Így viszont elindulhat a munka egyre több cégnél, az egészségügyi kockázat pedig nem emelkedik.”

Szerinte „továbbra sincs szó másról, csak arról, hogy az emberek életének és egészségének védelmét össze kell hangolni a gazdaság, magyarán mondva a munkahelyek, a családok megélhetésének megóvásával.” Hozzátette: Mi lenne, ha nem lenne védettségi igazolvány? Akkor sajnos nem indulhatnának újra ezek a szolgáltatások az ország felnőtt lakosságának – egyelőre még – felének sem.

Végül azt hangsúlyozta, hogy „A legtöbb, amit most tehet az ember, az az, hogy betartja a védelmi szabályokat, regisztrál az oltásra, és amit az orvos kínál számára, azt be is adatja. És ugye már várni sem kell a háziorvos hívására, mindenki regisztrálhat maga is az oltásra.”

(Nyitóképünk illusztráció, forrás: MiNap-archív/Mocsári László)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!