Ugrás a tartalomra

Elődök mellé vésték, majd utódok közt futott Guzi Blanka

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. október 11. péntek 19:58
A város sportolónövendékeivel tartott népkerti örömfutás előtt a párizsi negyedik helyezett öttusázó nevével egészült ki a város dicső olimpikonjainak állított emlékfal péntek délelőtt.
Emléktáblát kapott Miskolcon Guzi Blanka. Fotó: Mocsári László

Szintlépés a párizsi olimpián a dobogóról éppen csak lemaradt borsodi öttusázót két hónapja érő gratulációözönben, hogy immár mementó őrzi idén augusztusi teljesítményét.

Mint ismert, a fantasztikus befutóval, meggyőző előnnyel aranyérmet szerzett Gulyás Michelle mögött hasonlóan kimagasló bravúrt mutatott be Guzi Blanka, aki az öttusa utolsó, kombinált számában a tizenharmadik helyről indulva lőtt és futott fel a negyedik helyre – alig lemaradva a dobogóról. A DVTK sportolója az elmúlt nyolc hétben elvileg pihen, ám mégsem: hisz’ számos rendezvényre hívják azóta is.

Ahogy lapunk szintúgy megírta: a XXXIII. nyári olimpiai játékok zárónapján hatalmasat küzdő Blankát a városvezetés részéről elsőként az azóta már leköszönt polgármester fogadta. Veres Pál augusztusi gratulációját követően egy plakettet, és egy, a város részletét ábrázoló festményt nyújtott át az öttusázónak, egyúttal bejelentette, hogy a város 2,4 millió forint pénzjutalomban részesíti a versenyzőt.

Sok fotó a galériában. Kattints a képre!

Vele a város

Hasonlóan felemelő gesztust élhetett át a Kistokajban felnőtt, egyébiránt csapatban Európa-bajnoki aranyérmes, egyéniben ezüstérmes magyar öttusázó péntek reggel a vármegye székhelyén, miután neve felkerült a Miskolc Városi Sportcsarnok oldalán tavaly júliusában felavatott táblára.

Az önkormányzat Köznevelési, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottságának tagja az avatás előtt elmondta: a Miskolc Város Olimpikonjai emlékfallal a település a miskolci egyesületek színeiben versenyzett és versenyző olimpikonok, továbbá paralimpikonok előtt tiszteleg.

A márványtáblákon olyan sportolók nevei kaptak helyet mások mellett a labdarúgás, az atlétika, a kajak-kenu, a kerékpár, a súlyemelés, a sportlövészet, a birkózás, a biatlon, a dzsúdó, a sízés, vagy éppen a bocsa sportágból, akik valamelyik nyári vagy téli olimpián indulva értek el szép eredményt, ezzel Miskolc jó hírnevét is öregbítve – mutatott rá Deák-Bárdos Mihály önkormányzati képviselő visszatekintésében.

Tóth-Szántai József szerint „nekünk Blanka az olimpiai bajnokunk”. A polgármester az ünnepélyes eseményen úgy fogalmazott, hogy a kitartás és az alázat mellett a sport arra is megtanít bennünket, hogy egy-egy világraszóló sikert követően a sportoló azokkal élje át az örömét igazán, akik otthon mindvégig támogatták, és szereplése után hazavárták.

Benne a tűz

Guzi Blanka gyermekkora óta álmodott az olimpiai szereplésről, Párizsban végül átélte a rendezvény légkörét. A jórészt miskolci iskolásokból álló hallgatóság előtt felelevenítette azt az idén tavaszi edzését, amit a Népkertben tartott, s mely után megpillantotta az emlékfalat.

Mint mondta: nem túl jól sikerült versenyeken volt túl abban az időszakban, így az ötkarikás részvétel egyáltalán nem tűnt biztosnak – azonban támadt egy olyan gondolata, hogy milyen volna, ha egyszer mégis felvésnék a nevét oda.

A DVTK olimpiai negyedik helyezett öttusázója még a korábban elképzeltnél is értékesebbnek éli meg eredményét. Az elmúlt két hónapban kiderült számára, hogy teljesítménye milyen sokat jelent a miskolciak és a borsodiak számára. – Én most a csillagok közt érzem magam – zárta beszédét a klasszis.

A „Fuss együtt egy olimpikonnal” címmel meghirdetett sportrendezvényt a nem túl kegyes időjárás igyekezett ugyan meghiúsítani, ám a város ifjú olimpikonreménységei a jócskán feláztatott népkerti futókörre néhány száz méter erejéig azért fölmerészkedtek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!