Ugrás a tartalomra

Előválasztás 2021 – még pár napig lehet gyűjteni az ajánlásokat

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 01. szerda 11:54
Hétfőig alig öt napjuk maradt a képviselő- és miniszterelnök-jelölteknek, hogy összegyűjtsék az ellenzéki előválasztáson való induláshoz szükséges ajánlásokat.

Az ajánlási ívek leadási határideje szeptember 6., hétfő délelőtt 10 óra. az országgyűlési képviselőjelöltek esetében 400, miniszterelnök-jelöltek esetében pedig 20 ezer aláírást kell összegyűjteni.

Mint ismert, 2020 decemberében született meg az úgynevezett hatpárti együttműködés, a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd szövetségre lépett, ennek értelmében megállapodtak, hogy a 2022-es országgyűlési választáson közös listát és mind a 106 országgyűlési választókerületben közös jelöltet állítanak.

Fotó: Mocsári László

A jelenlegi állás szerint Dobrev Klára, Ecsenyi Áron, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József közül kerül majd ki Orbán Viktor kihívója az ellenzéki előválasztáson.

Fotó: Mocsári László

Országos szinten először tartanak ilyet (a legutóbbi főpolgármester-választás előtt szintén ilyen metódus alapján dőlt el, hogy ki lesz Tarlós István ellenfele). Az első fordulót szeptember 18-a és 26-a között rendezik meg, a választók ekkor adhatják le voksukat az általuk támogatott országgyűlési képviselőjelöltre, valamint miniszterelnök-jelöltre.

Aki az országgyűlési jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja, azt a személyt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért a hatpárti ellenzéki együttműködés.

Fotó: Juhász Ákos

Borsod-Abaúj-Zemplén megye I-es választókerületében indul a jobbikos Szilágyi Szabolcs (aki mögé a DK, az LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is felsorakozott fel. Előválasztási ellenfele az a Simon Gábor, aki az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje. De ebben a választókerületben méreti meg magát Csabalik Zsuzsanna, a Civil Bázis Egyesület pártoktól független jelöltje is (őt a Főnix Mozgalom, a Függetlenek SZIVE, a Miskolci Padtársak és a PSZ Miskolc VSZ támogatja).

Fotó: Mocsári László

A megye II-es választókerületében a DK-s Hegedűs Andrea küzd meg a jelöltségért, a Jobbik, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Liberálisok támogatásával. Előválasztási ellenfele az MSZP színeiben induló Varga László, az LMP-vel, a Momentummal és a Párbeszéddel a háta mögött.

A jelöltek vállalták, hogy az előválasztáson nyertes mögé egyhangúan felsorakoznak.

Fotó: Horváth Csongor

A hat párt közös értéknyilatkozatot is elfogadott, amiben egyebek mellett szerepel, hogy „kizárólag olyan képviselőjelöltek indulását támogatják, akik átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon, aláírják a jelölti feddhetetlenségi nyilatkozatot és a közös kormányzás alapelveit leíró értéknyilatkozatot”. Továbbá: írásban vállalják a közös kormányprogram végrehajtását, és elfogadják azt az elvet, mely szerint megválasztásuk esetén a teljes magyar nemzet érdekében végzik képviselői feladatukat.

Az ellenzéki miniszterelnökjelölt személyére az előválasztás első fordulójában derül majd fény szeptemberben. De amennyiben ekkor senki sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét, vagy annál legalább egy szavazattal többet, akkor második fordulót tartanak. Ez október 4-10. között lesz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!