Ugrás a tartalomra

Erőművek éjszakája: beavatta látogatóit a bulgárföldi kazánház kulisszatitkaiba a MIHŐ

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. október 26. szombat 16:43
A helyszínt először nyitotta meg az érdeklődők előtt a távhőszolgáltató az országos programsorozat részeként.

Erőművek éjszakája: A bulgárföldi kazánház bemutatása - Osztie Tibor képgalériája

A MIHŐ Bulgárföldi kazánházában folytatódott pénteken délután az Erőművek éjszakája Miskolcon. Bernáthné Barczi Judit, a távhőszolgáltató kommunikációs és koordinációs főmunkatársa és megbízott karbantartási üzemvezetője elmondta, a MIHŐ a kezdetek óta, tehát öt éve minden alkalommal csatlakozik az országos programsorozathoz, azonban ezt a helyszínt korábban még nem nyitották meg az érdeklődőknek.

- Ez egy teljesen más felépítésű kazánház, mint azok, melyeket korábban bemutattunk, mégpedig azért, mert itt egyelőre nem megújuló energiával, hanem százszázalékosan földgázzal állítjuk elő a melegvizet – mondta el a szakember, aki hozzátette, tervezik azt, hogy a jövőben itt is felhasználják a geotermikus energiát. Sőt a korszerűsítés első üteme már 2022-ben megtörtént: azóta nem szükséges folyamatosan kezelőszemélyzetnek tartózkodnia a kazánházban, mivel az automatizált villamosrendszernek hála, a Gagarin utcai központból is be tudnak avatkozni kisebb problémák esetén.

Fotók: Osztie Tibor

A kazánház iránt mint megtudtuk, nagy volt az érdeklődés, hiszen az összes meghirdetett hely elfogyott rövid idő alatt. Bernáthné Barczi Judit kiemelte, az érdeklődők a helyszín teljes működését megismerhették kezdve attól, hogy hogyan termelődik meg a kazánokban a forróvíz egészen addig, hogyan, milyen vezetékrendszereken jut el a hőközpontokba, onnan pedig abba a több mint ezer lakásba és jó néhány intézménybe, melyet a bulgárföldi kazánház lát el melegvízzel és fűtéssel.

A látogatók egyike volt Imre Eszter, aki fizikusnak tanul és az energetika különösen érdekli. „Korábban is látogattuk már a MIHŐ helyszíneit az Erőművek éjszakáján: voltunk a biomassza erőműben éppúgy, mint a távhőközpontban. Nagyon érdekes helyszínek voltak, mint ahogyan ez a bulgárföldi is. Ez egyébként azért is érdekelt minket, mert a közelben lakunk, innen szolgáltatja a melegvizet és a fűtést számunkra a MIHŐ, sokszor láttuk már az épületet kívülről és nagyon érdekelt, mit rejtőzik az ajtók mögött” – tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!