Ugrás a tartalomra

Európai szinten is jelentős a MOL új tiszaújvárosi vegyiüzeme

Utoljára módosítva
2021. október 27. szerda 16:30
A hazai vegyipar központját hozza létre a MOL Borsodban. (Támogatott tartalom.)
A MOL beruházásai több száz új munkahelyet teremtenek a régióban.

Mintegy 1.3 milliárd eurós beruházással Európa egyik legjelentősebb vegyipari üzemét hozza létre a MOL Tiszaújvárosban. A vállalat frissített hosszú távú stratégiájának egyik alappillére a vegyipari transzformáció: a jövőben a vegyipari termékek teszik majd ki a finomítói termelés több mint felét, és várhatóan ez adja majd a cégcsoport bevételeinek nagy részét is.

A MOL nemcsak magát, hanem a régiót is sokkal sikeresebbé szeretné tenni. "Ami jó a MOL Petrolkémiának (MPK), abból Tiszaújváros, Borsod is profitál!" - vallják. A következő években Tiszaújváros jelentősége folyamatosan nőni fog a MOL-csoporton belül.

Milliárdos fejlesztések

Az elmúlt években számos kiegészítő projekt valósult meg: új laborépület, tűzoltó laktanya és karbantartási központ épült, több milliárd forintért. Azt, hogy nagyon komoly terveik vannak az MPK-val, az elmúlt fél év is bizonyítja:
►2,4 milliárd forintos beruházással hozták létre új laborkomplexumukat: itt történik a már meglévő termelőüzemek mintáinak elemzése és az MPK valamennyi termékének minőségellenőrzése. Ebben az épületben történik majd a poliol projekt során felépülő üzemek termékeinek minősítése is.
►2,5 milliárd forintból hoztak létre egy új tűzoltósági épületet Tiszaújvárosban. A háromezer-ötszáz négyzetméter hasznos alapterületű laktanyaépület, hetven tűzoltó munkahelye. Az iparterület tűzvédelme mellett segítséget nyújt a környező lakosság védelmét ellátó hivatásos tűzoltóságnak is.

A Petrolszolg központi épülete pedig 6,7 milliárd forintból jött létre. A kilencezer-ötszáz négyzetméteres alapterületű, két szintes épület hat részből áll: két nagy műhelycsarnokból, amelyben megtalálhatóak az olefin gépész, a polimer gépész, a forgógép és a szerelvényes műhelyek. Emellett teret kap az irányítástechnikai részleg, számos iroda, tárgyaló, raktár és kiszolgálóhelyiség is.

Fontos az utánpótlás-nevelés

Beruházásaikkal több száz új munkahelyet teremtenek a régióban, és céljuk, hogy hosszú távon minél nagyobb arányban foglalkoztassanak helyi szakembereket. Ennek érdekében a vállalat már több éve szoros kapcsolatot ápol a térség oktatási intézményeivel.

Idén, középfokon ötödik alkalommal indítottak vegyésztechnikus, gépgyártástechnológiai technikus és villanyszerelő duális képzést, maximális létszámmal, ötven fővel. Miskolcon, a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Gépipari Technikumával dolgoznak együtt a gépgyártástechnológiai technikusi képzés keretén belül.

Felsőfokon is indítanak duális képzést, a Miskolci Egyetem vegyipari gépészmérnöki, illetve a Debreceni Egyetem vegyészmérnöki mesterképzésén. A duális mesterképzéseikre november 15-ig várják az érdeklődő hallgatók jelentkezését.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!