Ugrás a tartalomra

Háború Ukrajnában: Menekültáradat, szankciók, magyar áldozatok...

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. február 28. hétfő 11:40
Szinte valamennyi számottevő országos hírportál kíséri percről percre figyelemmel az orosz-ukrán háború fejleményeit. Néhány szombati történést – a konkrét hadászati cselekményekre nem kitérve – szedtünk ezúttal csokorba.
Fotó: 24.hu

Megindultak

Csütörtök tizenegy óra és péntek tizenegy óra között összesen 27.011 ember lépett át az ukrán határátkelőhelyeken –  elárulta el a Telex kérdésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrkapitányság, hozzátették: nem hagyják segítség nélkül az Ukrajnából Magyarországra érkezőket. Akik menetrendi vagy anyagi okokból, családi, rokoni, baráti segítség híján nem tudnak a határátkelőhelyekről tovább indulni, azokat a rendőrök az önkormányzatok által biztosított melegedőhelyekre kísérik.

– Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta már százezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak pénteken ötvenezren keltek át a határon - közölte Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes szombati sajtóértekezletéről az MTI. 

A beregsurányi határátkelő ukrán oldala | Fotó: Kaufmann Balázs / 444.hu

Ugyancsak a Magyar Távirati Iroda tudatta: több intézkedéssel segíti az Ukrajnából érkező menekülteket a Fővárosi Önkormányzat, kétezer ember kaphat szállást és étkezést szinte azonnal a Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint. Úgy fogalmaztak, a Fővárosi Önkormányzat készen áll arra, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel segítse az Ukrajna orosz lerohanása miatt a fővárosba érkező menekültek ellátását. Jelezték, hogy a budapesti pályaudvarokon már többen kértek segítséget az oda irányított munkatársaiktól – elhelyezésük és ellátásuk folyamatban van.

Bekeményítettek 

Twitter-üzenetet osztott meg Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, amelyben azt írja, szombaton telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aki biztosította arról, hogy Magyarország támogatja az Oroszország elleni messzemenő szankciókat, "beleértve Oroszország a SWIFT-rendszerről történő lekapcsolását is" – olvasható az infostart.hu-n

Miként arra a portálon is kitérnek: korábban olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint Magyarország akadályozta Oroszország szankcionálásának ezt a részét, ám Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter már cáfolta ezt, vele egyetértve pedig Eduard Heger szlovák miniszterelnök is azt mondta, Magyarország egyetért az uniós törekvéssel az ukrajnai háború kérdésében, minden téren.

A SWIFT-rendszer lényege, hogy a benne részt vevő országok kereskedelmének elszámolását szabályozza, amely ország tehát kiesik belőle, gyakorlatilag megbénul a kereskedelme más országokkal az elszámolás ellehetetlenülése miatt.

Kijevi harcok | Fotó: Sergei Supinsky / AFP

„Követeljük, hogy azonnali hatállyal függesszék fel az orosz propaganda sugárzását a magyar közmédiában! Követeljük a magyar emberek hiteles tájékoztatását az adóforintjainkból működő televízióban és rádióban!” - mindezt már Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnökjelölt Facebook-oldaláról citáltuk.

Mindeközben szombaton az Egyesült Királyság és Észtország után Lettország, Szlovénia és Románia is bejelentette, hogy kitiltja az orosz kereskedelmi repülőket a légterükből. Oroszország sem rest reagálni a szankciókra, lezárták a légterüket a bolgár, a brit, a lengyel és a cseh gépek előtt, akik már korábban bejelentették, hogy kitiltják az orosz gépeket – áll a 444.hu folyamatosan frissülő hírfolyamában. 

Elestek

Két kárpátaljai katona is életét vesztette az Ukrajna védelmében folytatott harcokban – adta hírül szombat délután a karpatalja.ma. A portál információi szerint a huszonkilenc éves, kétgyermekes apa, Kis Sándor az ukrán haditengerészetnél szolgált, Ocsakovnál esett el. A másik áldozat, a munkácsi Bilak Vaszil, ő mindössze huszonkét éves volt.

Fotó: karpatalja.ma

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!