Ugrás a tartalomra

Elérte Kijevet az orosz haderő

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. február 28. hétfő 11:41
Péntek reggelre elérték Kijev külső területit és harci járművekkel be is hatoltak az első orosz egységek a városba. Mindeközben a nemzetközi közösség büntetőintézkedéseket jelentett be Moszkva ellen.
Ukrán Nemzeti Gárda katonái várják a benyomuló orosz csapatokat Kijev belvárosában – Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Péntek reggelre elérték az első orosz egységek Kijev egyik külső kerületét, az ukránok több mint 18 ezer fegyvert osztanak ki a fővárosban és környékén a tartalékosoknak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy Kijevet helyi idő szerint hajnali 4 órakor orosz rakétacsapás érte, a támadások katonai és polgári területeket érintettek.

Elmondta azt is, péntek reggelig 137 ukrán állampolgár halt meg a harcokban, köztük legalább 10 civil –, 316-an pedig megsebesültek. Az elnök úgy véli, jelenleg ő Oroszország első számú célpontja. Azt mondta, nem áll szándékában elhagyni Kijevet, ahol a kormányzati negyedben tartózkodik.

Kijevben légvédelmi szirénákra keltek az ott élők, az ukrán elnök megerősítette, hogy légicsapások érték a fővárost. Civil és katonai célpontokat is támadtak az oroszok. Ukrán tisztviselők a nap folyamán arról beszéltek, arról beszéltek, hogy pénteken minden korábbinál nagyobb támadás várható Kijevben. 

Az orosz szárazföldi csapatok aztán kora délutánra elérték az ukrán fővárost, miután sikerült elfoglalniuk a főváros közelében található, stratégiai jelentőségű Antonov-repülőteret. Kijevben a nap folyamán megkezdődött a fegyverosztás a tartalékosok között és környékén több mint 18 ezer fegyvert osztottak ki az ukránok.

Ellenállás Kijevben

Az ukrán védelmi minisztérium ellenállásra szólította fel Kijev lakóit. Közölték, hogy az ukrán hadseregnek szüksége van minden önkéntesre, és mostantól életkorra való tekintet nélkül, egyszerűsített eljárással toborozzák be őket. Később a védelmi miniszter közleményében pontosította a felhívást, miszerint a korhatár eltörlése a 60 év felettiekre vonatkozott.

Felszólították a kijevi lakosokat, hogy akadályozzák meg az orosz csapatok haladását a város utcáin, akár úgy is, hogy személyesen, ukrán zászlókat lengetve állják el a harckocsik útját. Kijev északnyugati, Obolon nevű kerületében arra kérték a helyieket, hogy Molotov-koktélokkal „semlegesítsék” a behatolókat, és értesítsék az ukrán haderőt az orosz haditechnika mozgásáról. Felhívást intéztek minden dróntulajdonos felé, hogy adják drónjaikat tapasztalt pilótáknak. Aki pedig tud drónt irányítani, azt várják közös járőrözésre a hadsereg megfelelő egységével.

Korábban azt közölte az ukrán védelmi minisztérium, hogy ukrán egyenruhába bújt orosz katonák hatoltak be Kijevbe – őket később meg nem erősített források szerint megölték.

Az ENSZ becslései szerint eddig legalább 25 civil áldozata volt a háborúnak ukrán oldalról, a brit hírszerzés viszont 57 civil áldozatról tud az ukránoknál.

Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Mégis tárgyalhatnak

Volodimir Zelenszkij péntek délben felszólította Vlagyimir Putyint, hogy üljön tárgyalóasztalhoz. Moszkva kész képviselőket küldeni a belarusz fővárosba, Minszkbe, hogy tárgyaljanak Kijevvel – jelentette Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője alapján a RIA-Novosztyi orosz állami hírügynökség. 

Az ENSZ becslése szerint legalább csak az első nap százezer ember indult el Ukrajnán belül a háború elől menekülve, hozzátéve, hogy a helyzet még mindig kaotikus, és gyorsan változó. A lengyel határőrség közlése szerint Lengyelországba csütörtökön huszonkilencezer ember menekült át, Romániában több mint tízezren kerestek menedéket. Magyarország is készül a menekültek fogadására (cikkünk megjelenéséig viszont pontos számokat még nem közöltek), ami nem csoda: a határon készült felvételek tanúbizonysága szerint rengetegen indultak hazánk felé, több kilométeres kocsisorok alakult ki több határállomáson is.  

Csütörtök este kormányrendeletben hirdette ki a magyar kormány, hogy hazánkban ideiglenes védelmet kap az Ukrajnából menekülő valamennyi ukrán állampolgár, valamint az orosz invázió alatt lévő országban jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgár is.

Ahogyan arról beszámoltunk, Putyin csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva által támogatott szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak.

Büntetőintézkedések

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatot adott ki csütörtökön melyben ez állt: Felszólítjuk Oroszországot, hogy azonnal szüntesse be az ellenségeskedést, vonja ki hadseregét Ukrajnából, és teljes mértékben tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét Az uniós bizottság és a tanács elnöke hangsúlyozta: a lehető leghatározottabban elítélik Oroszország "példátlan katonai agresszióját Ukrajna ellen".

"Oroszország indokolatlan katonai akcióival súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, és aláássa az európai és a globális biztonságot és stabilitást. Az erőszaknak és kényszer alkalmazásának nincs helye a 21. században" - fogalmaztak. 

Az Európai Unió átfogó új szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig vízválasztó pillanatról beszélt Európa számára - számolt be a brit BBC. A szankciók olyan területeket érintenek majd, mint a pénzügyi szektor, az energia, a közlekedés és az orosz elit számára kiadott vízumok - közölte az asszony a péntek hajnalban véget ért brüsszeli tanácskozás után.

Von der Leyen elmondta, hogy az elfogadott intézkedések lehetetlenné teszik Oroszország számára, hogy olajfinomítóinak korszerűsítéséhez szükséges technológiát vagy repülőgépek pótalkatrészeit vásárolja meg.

A ma este elfogadott masszív és célzott szankciócsomag megmutatja, hogy az EU mennyire egységes. Először is, ez a csomag pénzügyi szankciókat tartalmaz, amelyek az orosz bankpiac 70%-át és kulcsfontosságú állami tulajdonú vállalatokat célozzák, többek között a védelmi ágazatban - írta a Twitteren.

Ezen túl a nemzetközi közösség további büntetőintézkedéseket jelentett be Moszkva ellen és megkezdték az oroszok szankcionálását a sportszervezetek is. Az Európai-Ladarúgó-szövetség (UEFA) pénteken jelentette, be hogy a Bajnokok Ligája idei, május 28-i döntőjét Párizsban rendezik az eredeti helyszín, Szentpétervár helyett.

A jelenleg is zajló barcelonai előszezoni teszt helyszínén, csütörtökön egyeztettek a Forma–1-es csapatok vezetői az F1 vezetőségével, aminek eredményeként pénteken bejelentették: törölték az eredetileg szeptember 25-re tervezett Orosz Nagydíjat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!