Ugrás a tartalomra

Háború van ugyan, de azért suli is: menekült gyerekek a selyemréti iskolában

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. március 23. szerda 14:33
A háború elől menekülő családok gyermekeinek iskoláztatását vállalta a selyemréti Szalay Sámuel Református Általános Iskola. A részletekről szerdán reggel számoltak be a megyei Vöröskeresztnél.  
Tizenöt gyermek tartózkodik jelenleg a Baross utcai épületben | Fotó: Mocsári László 

– Az átmeneti szállásunkra érkezett menekültek szerették volna, ha gyermekeik Magyarországon is iskolába járnak, újra közösségbe kerülnek – számolt be a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója. Grubert Roland elmondta, a felmerülő igénynek igyekeztek azonnal eleget tenni, ami már csak azért sem tűnt hirtelenjében egyszerűnek, mivel ezek a családok egyelőre még nem rendelkeznek a hivatalos beiskoláztatáshoz szükséges menekültstátusszal.

A karitatív szervezet – a térség országgyűlési képviselőjének, Csöbör Katalinnak a közbenjárásával – végül felkereste a Szalay Sámuel Református Általános Iskolát, akik a Tiszáninneni Református Egyházkerülettel történt egyeztetést követően azonnal igent mondtak a nemes felkérésre.

Fontosnak ítélik a gyerekek aktivitásának megőrzését 

– Hétfőn tartottunk egy rendkívüli tanári értekezletet, ahol valamennyi kolléga önként ajánlotta fel, hogy részt vesz az ukrajnai gyermekekkel való foglalkozásban – tudtuk meg Gulyás Ágnestől, akit még péntek este kerestek meg az ügyben. Mint arra az iskolaigazgató kitért: a nebulók egyáltalán nem beszélnek magyarul, így különösebb értelmét nem látták volna, hogy az órákra beüljenek – pláne úgy, hogy a legalsóbb korcsoporttól az érettségire készülő tinédzserekig terjed a korösszetételük. Így aztán a pedagógusok amellett döntöttek, hogy differenciált munkarendben gondoskodnak róluk.

Az iskola rendelkezik ugyan ukránul beszélő tanárral, de a tornázni és zenélni nyelvi akadályoktól mentesen is tudnak majd

Grubert Roland kérdésünkre közölte: szakembereik napi kapcsolatban vannak kárpátaljai kollégáikkal, ennek mentén jövő héten nagyjából tíz kamionnyi tartós élelmiszer, takaró, hálózsák és ásványvíz indulhat útnak Ungvár felé. Hozzátette, továbbra is a pénz és a tartós élelmiszer a legnagyobb segítség. Mint arról korábban lapunk is beszámolt: a borsodiak koordinálják a Vöröskereszt Kárpátaljára szánt segélyszállítmányait, melyből négy adagot az elmúlt egy hónapban már eljuttattak keleti szomszédunkhoz. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!