Ugrás a tartalomra

Hermanos hétköznapok: tudás és kreativitás

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2019. augusztus 31. szombat 08:35
Nívódíjat kapott idén a Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete és diákjai. Az iskola négy, öt és nyolc évfolyamos képzésben tanítja a jövő szakembereit. Azt szeretnék, ha általánosan művelt, nyelveket beszélő, gondolkodó és kreatív fiatalok kerülnének ki padsoraik közül, akiknek meghatározó élményeket és sikeres egyetemi felvételit is jelent majd ez az intézmény.
Fotó: Végh Csaba

A Herman Ottó Gimnázium korábbi, Városház téri épületében 1878 óta oktattak diákokat. Az egri érsek alapította azt a hatosztályos népiskolát, amelyik 1889-ben felső leányiskolával bővült, majd 1907-ben négyosztályos polgári leányiskolává alakult. 1927-ben a megyében elsőként itt kezdte meg működését egy öt évfolyamú tanítóképző. 1948-ban államosították az intézményt, Állami Általános Leányiskola, valamint Állami Tanító-, és Óvónőképző Intézet működött itt 1957-ig. A megszűnő tanítóképző és általános iskola helyére gimnáziumot szerveztek, ekkor vette fel az iskola Herman Ottó nevét. 1993-ban a katolikus egyház visszakapta az épületet és a gimnázium új helyre költözött, a Tizeshonvéd utca 21. szám alá. 

– A vidéki gimnáziumok között a harmadik legjobbak mi vagyunk – mondja Madarász Péter igazgató. – Fontosnak tartom, hogy a diák egy jó hangulatú órára menjen be. Hiszem, hogy a tanári tekintély megtartása mellett is lehet közvetlen, tartalmas emberi kapcsolat tanár és tanítvány között. 

A gimnázium számos helyi, országos és nemzetközi eredménnyel, kiváló továbbtanulási mutatókkal rendelkezik. Diákjai a reál és humán tantárgyakból, illetve a sport területén is egyaránt érnek el rangos elismeréseket és nyernek meg versenyeket. 

A tanulás és a versenyeredményeken túl az iskola igazi közösségeket alkot oly módon, hogy tanulóit bevonja a különböző egyéni kezdeményezésekbe. Az iskolai összefogás egyik sikere volt például a „We Are The World” című dalból készült klip, amelyben az iskola tanárai és diákjai szerepeltek. A jó hangulatú kisfilm a videómegosztó portálokon és a közösségi médiában is nagy nézettséget ért el. 

– A sikeres egyetemi felvételin túl szeretnénk, ha diákjaink olyan meghatározó élményekkel távoznának iskolánkból, ami gyökeret biztosít nekik az életük további részében. Számos közösségi programot szervezünk annak érdekében, hogy épüljön a lelkük. Odafigyelünk arra, hogy gondolkodásra késztessük őket – összegez Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!