Ugrás a tartalomra

Idén is megkoszorúzták Kölcsey emléktábláját

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 22. hétfő 20:55
Kölcsey Ferenc miskolci emléktábláját 1997-ben állították, azóta minden évben a magyar kultúra napján helyezik el itt az emlékezés virágait.
Fotók: Osztie Tibor

A magyar kultúra napját több mint harminc éve ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le és látta el dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések leginkább azt segítik, hogy magyar gyökereinkre, évezredes hagyományainkra, nemzeti tudatunkra jobban fókuszálhassunk, és tovább is adjuk azt a jövő generációjának. Az emléknapon a magyarság szerte a világban megemlékezik kulturális értékeinkről, sokfelé koncertet, irodalmi esteket, színházi előadásokat tartanak, ahogy tesszük ezt mi is szűkebb pátriánkban. 

Miskolcon is színes programokkal tisztelegtek az évforduló előtt, ennek részeként helyezte el az emlékezés virágait Kölcsey Ferenc miskolci emléktáblájánál Miskolc képviseletében Veres Pál polgármester valamint Badány Lajos és Szopkó Tibor alpolgármesterek. 

A Széchenyi u. 38. számú ház falán álló emléktáblát a Magyar Irodalomtörténeti Társaság és a város 1997-ben állította annak emlékére, hogy 1830-ban Kraudy Sándor János görög kereskedő miskolci házában lakott. Kölcsey Ferenc nem a novelláiról vált híressé, miskolci útját mégis prózai formában örökítette meg. Irodalomtörténészek szerint A kárpáti kincstár novella alakjait valós, miskolci vonatkozású szereplők ihlették, csak a történet helyszíne átkerült Késmárkra. 
 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!