Ugrás a tartalomra

Ifjúsági referens: legyen Miskolc a fiatalok városa!

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. szeptember 02. csütörtök 18:34
A miskolci önkormányzaton külön kolléga kezében futnak össze azok az ügyek, amelyek végső soron a fiatalok számára tehetik élhetőbb, vonzóbb hellyé Miskolcot. Feketéné Pál Enikő ifjúsági referenssel beszélgettünk arról a pozícióról, amelynek legfőbb célját ő úgy definiálja: „a miskolci fiatal Miskolcon maradjon”.

Évek óta tartó tendencia, hogy a város fiataljai életük egyik pontján úgy döntenek, máshol próbálnak szerencsét. Legyen ez az iskola, a munkalehetőségek vagy éppen a kikapcsolódási opciók miatt; a végeredmény az, hogy Miskolc elveszít egy újabb fiatalt. Az önkormányzat is felismerte ezt a problémát és ifjúsági referens segítségével igyekszik növelni a megtartó erőt.

A pozíció hasonló a Részvételi Iroda korábban bemutatott referenseihez olyan tekintetben, hogy hidat kíván képezni a Polgármesteri Hivatal törvények által behatárolt bürokratikus jellege és valaki, jelen esetben a fiatalság között. A referens kezében összpontosulnak a különböző osztályok fiatalokat érintő ügyei, kapcsolatot tart a hasonló profilú civil szervezetekkel, alapítványokkal, iskolai fenntartókkal és azokkal, akik érdekeltek a témában.

Feketéné Pál Enikő ifjúsági referens az ötletládával
Feketéné Pál Enikő ifjúsági referens az ötletládával; Fotó: Juhász Ákos

Feketéné Pál Enikő a célcsoportot 10 évestől kezdődően nagyjából 35 éves korig terjedően határozza meg. Ez azt jelenti, hogy számos, életkori sajátságokból adódóan eltérő igényt kell figyelembe vennie ahhoz, hogy segítsen Miskolcot fiatalkompatibilisebbé tenni. Másra vágyik egy kiskamasz és a friss diplomás. Hogy sikerüljön feltérképezni a különböző szükségleteket, ifjúsági konzultációt indítottak el, amelyet még ma is ki lehet tölteni. A város különböző pontjain találkozhatunk ötletládákkal.

Az a terv, hogy a sok-sok gondolatból aztán összeállhat Miskolc Ifjúsági Koncepciója. A helyiek véleményére építő dokumentum meghatározza majd az elkövetkező 4-5 év helyi ifjúságpolitikáját.

Egyébként nem véletlen, hogy a Részvételi Iroda égisze alatt tevékenykedik az ifjúsági referens is. Mint elmondta, a „Nyitott kapuk városa” koncepció lényege, hogy az állampolgárok véleményeit, ötleteit, visszajelzéseit várja az önkormányzat. Ahogy az jelen esetben a fiatalsággal kapcsolatban is történik.

A fiatalokkal közösen

Az Ifjúsági Koncepció összeállítása mellett arról is hozott döntést a város önkormányzata, hogy jöjjön létre az Ifjúsági Tanács. Ez várhatóan szeptemberben elindul, tagjai között olyan szervezetek és intézmények képviselőivel, akik fiatalokkal foglalkoznak. A szakértői közös gondolkodás platformja lesz: stratégiát alkotnak arra vonatkozóan, miként lehet az ifjúság számára élhetőbb hely Miskolc. Ezt később kommunikálják a városvezetés felé.

Nagy a figyelem a Diákönkormányzati Táborban; Fotó: MiNap.hu-archív

Ne higgyük, hogy a Tanácsból kimaradnak annak tárgyai, maguk a fiatalok. Augusztus végén mi is jártunk a Diákönkormányzati Táborban, ami a Diákpolgármester megválasztását és a Diáktanács felállítását hivatott megalapozni. Amint ezek a hivatalos képviseleti szervek és személyek megvannak, ők is csatlakoznak a „stábhoz” és közösen építik a fiatalok számára vonzóbb Miskolcot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!