Ugrás a tartalomra

Így juthat a nyolcaddöntőbe a magyar futball-válogatott

minap.hu / mlsz.hu
Utoljára módosítva
2024. június 24. hétfő 19:14
Az Európa-bajnokság legjobb tizenhat csapata közé a hat csoport első két helyezettje és a legjobb négy csoport harmadik helyezettje jut be.
Fotó: mlsz.hu

A németországi futball-Európa-bajnokságon a csoportkörből az első két-két helyezett mellett a négy legjobb harmadik is folytathatja szereplését a nyolcaddöntőben. A magyar válogatott azzal lett harmadik az A csoportban, hogy a vasárnap este 9 órakor kezdődő találkozón 1-0-ra legyőzte Skóciát. 

Az MLSZ  számításai szerint több lehetséges forgatókönyv révén is ott lehet a magyar csapat az egyenes kieséses szakaszban. 

A hat kvartettből a csoportelsők és a csoportmásodikak automatikusan kvalifikálják magukat a legjobb tizenhat közé, hozzájuk csatlakozik a négy legjobb csoportharmadik. Ahhoz, hogy a magyar válogatott az utóbbi kategóriába essen, legalább két csoportharmadiknál jobb eredménnyel kell zárnia a csoportkört. A B csoport harmadik helyezettjét akkor előzhetjük meg, ha Spanyolország nem kap ki Albániától, és Olaszország is legalább egy pontot szerez Horvátország ellen.  Ebben az esetben Albánia és Horvátország 2-2 ponttal zárna, így semmiképp sem előzné meg a mieinket.

A C jelű négyesben akkor végezhet háromnál kevesebb ponttal a harmadik, ha  Anglia legyőzi Szlovéniát (ebben az esetben a dán-szerb találkozón bármilyen végkimenetel kedvező számunkra).

Ha az F csoportban Portugália nem marad alul Georgiával szemben, míg Csehország nem veri meg Törökországot, szintén kevesebb ponttal zár a harmadik helyezett.

Az E csoportban minden együttesnek 3 pontja van, de ha az ukránok legalább két góllal kikapnak a belgáktól, Románia pedig legyőzi Szlovákiát, akkor Ukrajna lesz a harmadik, a gólkülönbsége pedig mínusz 4 lesz, míg a mieink gólkülönbsége mínusz 3, vagyis ebben az esetben mi leszünk jobbak az összehasonlításban. 

Ha e négy csoportból kettőben az eredmények kedvezően alakulnak, a magyar válogatott a nyolcaddöntőben folytathatja az Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott szempontjából kulcsfontosságú mérkőzések:

Június 24., hétfő

B-csoport

21.00 Albánia-Spanyolország

21.00 Horvátország-Olaszország

Június 25., kedd

C-csoport

21.00 Anglia-Szlovénia

21.00 Dánia-Szerbia

Június 26., szerda

F-csoport

21.00 Csehország-Törökország

21.00 Georgia-Portugália

E-csoport:

18.00 Szlovákia-Románia

18.00 Ukrajna-Belgium

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!