Ugrás a tartalomra

Illegális szemetelőket fogtak a Kabar utcában

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2020. május 26. kedd 17:06
Továbbra is nagy problémát jelent Miskolcon az illegálisan elhelyezett szemét. A MIÖR rendészei rendszeresen ellenőrzik a problémás helyszíneket, legutóbb a vasgyár környéki utcákban bírságoltak meg több szemétlerakót. A miskolci önkormányzatnak éves szinten százmilliós kiadást jelent az illegális hulladék elszállítása.
Szeméthalom az elszállítás előtt.

A Kabar utcában is visszatérő gond az illegális szemétlerakás, amely nem csak a környéken élőknek, de a rendészetnek és az eltakarítást végző Városgazdának is problémát jelent. Az önkormányzat már több alkalommal is megtakarította a környéket, de szemét néhány napon belül újra termelődött. A területet folyamatosan figyelték a MIÖR rendészei, az egyre szigorúbb ellenőrzéseknek köszönhetően sikerült megállapítani a szabálysértők kilétét, akik összesen mintegy két köbméternyi szemetet raktak le a területen.

Szeméthalom a Kabar utcában elszállítás előtt.

A négy illegális szemetelőt sikerült beazonosítani, ők be is ismerték a szabálysértést, ellenük a rendészet munkatársai helyszíni bírságot alkalmaztak. A szemetet azonban időközben a Városgazda munkatársai már elszállították, így a rendészet a szemetelőket már nem tudta kötelezni arra, hogy megszüntessék a szabálysértést, azaz, hogy ők szedjék össze a szemetet.

Kovács László Csaba, a MIÖR igazgatója. Fotó: Végh Csaba

- A városnak jelentős kiadást jelent az illegálisan lerakott szemét elhelyezése legális módon. A hulladékot a szabálysértők is elhelyezhetnék legálisan a hulladék udvarokba vagy az ürítő edényekben elszállíttathatnák a szemetet. Ehelyett kihozták közterületre, ez viszont szabálysértésnek minősül – tájékoztatott Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója.

Szemétkupac a Topicer utcában.

A MIÖR munkatársai 5 és 50 ezer forint között szabhatnak ki helyszíni bírságot, amelyről csekket állítanak ki. Amennyiben nagyobb mennyiségű szemétről van szó, vagy a szemetelő nem ismeri el a szabálysértést, de egyértelműen bizonyítható, hogy ő volt az elkövető, akkora rendészet eljárást kezdeményez a rendőrségnél. Ebben az esetben már több százezres bírságtételek is felmerülhetnek.

Térfigyelő kamerák a rendészeti központban.

Hat nap telt el azóta, hogy a Kabar utcában legutóbb elszállították az illegális hulladékot, a szemét azóta nem termelődött újra. Valószínűleg néhányan hordták ide rendszeresen a hulladékot, és őket sikerült most beazonosítani. Azonban nem csak a vasgyári környéki utcákban jelent problémát az illegálisan lerakott szemét. Több tíz olyan helyszín van a városban, ahol illegális szemétlerakók alakultak ki, ahonnan már akár több tíz köbméter szemetet szállítottak el a városgazda munkatársai. Van ahova csak kisebb mennyiségben, de van, ahova napi rendszerességgel visszatérnek a szemetelők.

A legproblémásabb helyeket fokozottan figyeli a rendészet, és hamarosan térfigyelő kamerát is elhelyeznek majd. De kérik az együttműködést a lakosságtól is. Bárhol, ahol illegálisan elhelyezett hulladékkal találkoznak, jelezzék azt a MIÖR felé e-mailben vagy az ingyenesen hívható telefonszámon. A szigorúbb ellenőrzésektől azt is várják, hogy elmegy majd a kedve a szemetelőknek, az illegális hulladék elszállítása évente ugyanis 100 millió forintjába kerül a városnak.

Miskolcon három hulladékudvar (József Attila u. 65., Bogáncs és Lorántffy utca) is működik, itt a lakosok szabályos keretek között tudják leadni az építési és bontási törmeléket, a használt gumiabroncsot, a háztartási lomot, az elektromos és elektronikai hulladékot, de akár még a sütőolajat is. A hulladékudvarok veszélyes hulladékot is befogadnak: szárazelem, akkumulátor, festék- és lakkmaradék, használt motorolaj, növényvédőszer-maradék, fénycsövek és izzók is leadhatók itt. Ráadásul ezért még fizetni sem kell. A hulladék díjtalan leadásához elég felmutatni a lakcímkártyát és személyi igazolványt, valamint az utolsó közszolgáltatási díj befizetését igazoló bizonylatot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!