Ugrás a tartalomra

Ismeretlen eredetű drónt találtak Erdélyben

hvg.hu
Utoljára módosítva
2022. március 14. hétfő 15:50
Ismeretlen eredetű drónt vagy repülőmodellt talált vasárnap egy mezőn az erdélyi Szásztörpény (Tarpiu) közelében egy férfi. A repülőmodell nagyon hasonlít az egykori Szovjetunióban gyártott Orlan 10 katonai drónhoz.
Fotó: hvg.hu

Az Antena 1 román televízió közlése szerint a férfi szántani ment a mezőre az erdélyi Besztercétől légvonalban alig tíz kilométerre fekvő település határába, amikor a bokrok között felakadva megtalálta a repülőmodellt, amely ejtőernyőhöz volt erősítve. A férfi a szántás után magához vette és hazavitte a kisrepülőt. Ezután értesítette a rendőrséget.

Beszterce-Naszód megye rendőrsége hétfőn közleményben tudatta, hogy vizsgálatot indított bejelentetlen repülés ügyében. A rendőrség által közölt képeken egy mintegy kétméteres fesztávú, első légcsavaros repülőmodell látható. Nagydemeter község - melyhez Szásztörpény is tartozik - polgármestere a Bistriteanul.ro portálnak elmondta, hogy a repülő tárgyat a rendőrség, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és a román hadsereg szakemberei vizsgálták meg, mielőtt elszállították volna.

Az Antena 1 televízió azt közölte, hogy a repülőmodell nagyon hasonlít az egykori Szovjetunióban gyártott Orlan 10 katonai drónhoz (képünkön), melyet felderítésre használnak. A drónt a román-ukrán határtól légvonalban mintegy 60 kilométerre találták meg. Az ügyet a Kolozsvári Táblabíróság melletti ügyészségnek adták át.

Az eset azután történt, hogy néhány nappal ezelőtt egy pilóta nélküli repülőgép lezuhant egy zágrábi kollégium mellett. A horvát védelmi miniszter szerint szovjet gyártmányú repülőgépeken használatos légibomba maradványait találták meg a drón roncsai között, de az majd csak ezután fog kiderülni, hogy a gép az ukránok vagy az oroszok oldaláról érkezett, és hogy pontosan mi volt a küldetése.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!