Ugrás a tartalomra

Játékkal csillapították a menekült gyerekek mozgásvágyát

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. április 08. péntek 13:37
Ugrálóvár, pingpong, színező sarok, tollas, nagyméretű építőjátékok, torinó kapu, számtalan labda és sok egyéb mozgásfejlesztő sporteszköz: a Miskolci Egyetem bevetette az arzenálját, hogy megfelelő módon le tudják kötni az Ukrajnából hozzánk menekülő gyerekek mozgásvágyát.

- Az egyetem és az Universitas Miskolcinensis Alapítvány a háború kitörése óta próbál segíeni. Azt vettük észre, sok Ukrajnából érkező családnál okoz problémát, hogy nem tudják kellőképp lekötni a gyerekeket, a mozgásra való igényüket nem tudják a szállásokon megfelelő módon kielégíteni. Erre reagálva találtuk ki, hogy bevetjük a rendelkezésre álló eszközeinket, és minden pénteken 9-11 óra között várjuk a gyerekeket és szüleiket egy szabadidős délelőttre az Egyetemi Körcsarnokban - fogalmazott az esemény kapcsán Boda Péter, az ME Sportközpont vezetője, hozzátéve, a mostani az első ilyen alkalom.

- Most a Máltai Szeretetszolgálattal működtünk együtt, ők hozták el hozzánk az általuk ellátott családokat. Ennél azonban jóval többeket is tudnánk fogadni, szóval reméljük, sokan élnek majd a jövőben a lehetőséggel.

Nagy Zsuzsanna, a Miskolci Máltai Játszótér intézményvezetője szerint azért fontosak az ilyen és hasonló rendezvények, mert az ukrajnai családok társasházakban lettek elszállásolva, így nincs túl nagy mozgásterük.

- Sok a gyerek, akikben felgyűlt az energia és a feszültség – ezt most a sportolás és a játékok segítségével fel tudják oldani.

Fotók: Mocsári László

Az intézményvezető azt is elmondta, hogy vannak rosszabb és jobb napok, attól függetlenül a családok milyen híreket kapnak otthonról.

- A József Attila úti társasházunkban jelenleg 13 családot lát el a szeretetszolgálat, ez körülbelül 55 főt jelent: édesanyák, nagymamák, gyerekek – elenyésző a férfiak száma. Nagy általánosságban azt mondhatjuk, biztonságban érzik magukat Miskolcon, de a céljuk az, hogy minél hamarabb visszatérjenek Ukrajnába – mesél a náluk elszállásolt menekültek mindennapjairól Nagy Zsuzsanna.

A családok közül sokan nem beszéltek magyarul, de néhányan Kárpátaljáról érkeztek, így el tudták mondani milyen az életük most Miskolcon.

- Három éves a kislányom, és nagyon szeret játszani – beszélt a tapasztalatairól az egyik, Beregszászról érkező anyuka, aki hozzátette, jó körülmények között vannak nálunk.

- Kellett már egy ilyen délelőtt. A kislányom is jól érzi magát, szeret nagyon csúszdázni. Három hete jöttünk. Jó kicsit megnyugodni. Persze figyeljük a híreket, de nem tudjuk mi lesz. Az lenne a legjobb, ha vége lenne ennek az egésznek, mindenki hazamenne a saját országába, és élne nyugalomban.

Horváth Zita, az egyetem rektora is ellátogatott az eseményre.

- Próbálunk segíteni a lehetőségeinkhez mérten: például pénzt gyűjtünk a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola javára. Jótékonysági koncertet is szerveztünk számukra, emellett a Baptista Szeretetszolgálat menekülteket befogadó szálláshelyére küldtünk 100 darab ágyat, hogy el tudják látni a hozzájuk érkezőket.

- A Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve a campus több pontján gyűjtünk tartós élelmiszereket és higiénés eszközöket – ám ennek az együttműködésnek köszönhető az is, hogy ma meg tudtuk rendezni a szabadidős programot az egyetem körcsarnokában. A cél, hogy a mostani – remélhetőleg átmeneti – helyzetet megkönnyítsük a gyerekek és a szülők számára – fogalmazott Horváth Zita, aki hozzátette, úgy látja, hogy a WiFi elérhetőség is fontos, sok felnőtt vonul el, amíg a kicsik játszanak, hogy megnézze, mi történik éppen az otthonában.
 

További hírek

Olvasnivaló