Ugrás a tartalomra

Jelentjük, furcsa idők jönnek: megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. december 01. péntek 16:06
Jön a magyar nemzeti időjárás: január 1-től állami cég diktálja, derű lesz vagy ború.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat épülete 2022. augusztus 3-án Fotó: Szabó Réka / Index

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2023. december 31. napjával történő átalakulásával feladatait a jogutódnak tekintendő, 100 százalékos állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi át azzal, hogy a jogutód feladatai kibővülnek – olvasható a kormány honlapján a Lantos Csaba által vezetett Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezetében.

A Magyarország nemzeti meteorológiai szolgáltatójáról és a meteorológiai tevékenységről szóló rendelet hatálya kiterjed a meteorológiai tevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, állami szervekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására.

A tervezet megkülönbözteti, elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket az állami meteorológiai tevékenységtől.

Az állami meteorológiai tevékenység körében ellátandó feladatok a következők:

  • a nemzeti meteorológiai adatbázisra támaszkodó elemző, értékelő és előre jelző rendszer működtetése, meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • a meteorológiai tevékenység során előállított hiteles meteorológiai adatok és
  • meteorológiai információk közzététele;
  • a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatása; továbbá
  • az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és
  • meteorológiai előrejelzések biztosítása.


A nemzeti meteorológiai szolgáltatóként leírt állami cégnek pontosan meghatározták a feladat- és hatáskörét.

A jövőben a társaság egyebek mellett a meteorológiai folyamatokról, a szélsőséges időjárási helyzetekről, a főbb éghajlati tényezőkről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig kell a környezetvédelemért felelős miniszternek, vagyis Lantos Csabának kell jelentést készítenie; a megújulóenergia-termelést támogató meteorológiai szolgáltatásokat fejlesztenie, a szél- és napenergia-termelés előrejelzés hatékonyságát javító előrejelzéseket előállítania - számol be a változásokról az INDEX.

További hírek

Olvasnivaló