Ugrás a tartalomra

Jóváhagyták a Janssen egydózisú vakcináját

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. március 11. csütörtök 14:49
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön engedélyezésre javasolta a Janssen Pharmaceutica koronavírus elleni vakcináját – adta hírül az ügynökség Twitteren. 
A Janssen vakcinája az amerikai Egészségügyi Minisztérium munkatársának kezében 2021 március 6-án – Fotó: Jon Cherry / Getty Images / AFP

A telex.hu azt írja, a hivatalos engedélyt az Európai Bizottság fogja megadni, de innentől ez már csak formaság, így a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája után hamarosan a negyedik oltóanyaggal is megkezdődhet az oltás az Európai Unióban. Azért csak hamarosan, mert az engedély megadása után a belga Janssen anyavállalata, az amerikai Johnson & Johnson nem azonnal kezdi meg a szállítást. Az első adagok legkorábban április 1-jétől érkezhetnek meg a tagországokba.

Az EMA már december 1-jén megkezdte a Janssen vakcinájának a folyamatos vizsgálatát, a cég január 29-én tette közzé a harmadik fázisú klinikai vizsgálatai első eredményeit, majd február 16-án nyújtotta be az uniós engedélykérelmet. Ezt bírálta el mostanra a gyógyszerhatóság.

Az Egyesült Államokban február 27-én, Kanadában március 5-én hagyták jóvá a vakcina használatát, az Egyesült Királyságban még nem kapott engedélyt.

További hírek

Olvasnivaló