Ugrás a tartalomra

Kijött a rendelet: itt lesz kötelező a maszkviselés szombattól

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. november 19. péntek 07:36
Megjelentek a Magyar Közlönyben a csütörtöki kormányinfón bejelentett járványügyi intézkedések részletei.
Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Ahogyan arról a minap.hu is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy szombattól újra maszkot kell hordani a zárt terekben, kivéve az irodákban és a sporttermekben. Szólt még arról is, hogy a tömegrendezvényeket csak védettségivel lehet látogatni, és az egészségügyisek kötelező harmadik oltását is bejelentette.

A bejelentést követően sokakban sok kérdés felmerült a részleteket illetően - maga a miniszter is úgy fogalmazott az egyik újságírói kérdésre, hogy a készülő rendeletet nem ismeri, de pénteken minden kiderül. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint tehát így változnak a szabályok:

 

Szombattól maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken.

A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók, a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken pedig a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait. „Maszkot bárki jogosult használni, és a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg” – áll a rendeletben.

A vallási közösségek szertartásain a közösség dönt a maszkviselés szabályairól.

Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint a betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele december 10-ig, ha előző oltásuk óta már 180 nap eltelt.

Egészségügyi dolgozó nem szüntetheti meg jogviszonyát a veszélyhelyzet ideje alatt. (Ez korábban is így volt, június 15-ig nem mondhattak fel a dolgozók, most ezt a rendelkezést megint bevezették.)

A Miniszterelnöki Kormányirodán, a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Miniszterelnökségen foglalkoztatottak számára kötelező a harmadik oltás. A többi minisztériumban a miniszter rendelheti el az emlékeztető oltás felvételét.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke