Ugrás a tartalomra

A koronavírus felülírta a fenntarthatóság igényét

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. március 15. hétfő 16:15
A járvány és az azzal együtt járó védekezőintézkedések a környezetre is károsan hatottak.
Fotó: Juhász Ákos

Tavaly ilyenkor sokkal szigorúbb intézkedésekkel kezdődött a tavasz – vezet be minket a problémába F. Nagy Zsuzsa, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke. – Akkor valóban globálisan javultak a környezetszennyezési mutatók. Az első félévben legalábbis így volt, amikor az emberek otthon maradtak, és a gazdasági termelés csökkent.

Múlt év márciusában például arról cikkeztek, hogy a koronavírus-járvány miatt lezárt olaszországi Velencében annyira kitisztult a levegő, hogy a delfinek is visszatértek. Akkor azt hihettük, sínen vagyunk. Ez az állapot azonban nem tartott sokáig. A cégek tervezett profitjuk megtartása érdekében elsők között a környezetvédelmi projektjeiket állították le, és a döntéshozók válságintézkedései sem mindig átgondoltak– véli F. Nagy Zsuzsa.

Az államokra valóban jelentős nyomás nehezedik: gazdasági növekedés szükséges számukra ahhoz, hogy a fennálló társadalmi rendszer szociális, pénzügyi szükségleteit biztosítsák. Ezen a vonalon a legdurvább intézkedéseket Donald Trump, az USA nemrégiben leköszönt elnöke hozta. Ő, a járványügyi helyzetre hivatkozva azonnal elkezdte támogatni az olajipart, a repülő- és autógyártókat, emellett minden környezetvédelmi korlátozástól mentes szabad utat kaptak a bányák, vezeték- és útépítők. Ezek ökológiai hatásai, következményei rendkívül súlyosak.

Ésszerűség kontra fenntarthatóság

Itthon is azt tapasztaljuk, hogy a koronavírus miatt még inkább háttérbe sorolódik a klímavédelem kérdése:
- Valahol érthető okból egyre többen közlekednek saját autóval ahhoz, hogy a megfelelő szociális távolságot betartsák. A közösségi közlekedés csökkenése jelenleg aktuális Miskolcon is. Bár kevesebben közlekednek, de sokkal többen járnak kocsival, mert biztonságosabbnak vélik vírusvédelmi szempontból. A kerékpárosok száma is nő ugyan, de az időjárás még nem ideális hozzá.
Bár november óta tart a veszélyhelyzet, nem állt le annyira szigorúan az élet, mint tavaly tavasszal, és ez érzékelhető környezeti terhelést okoz. Az olajszektor pedig úgy tűnik, gyors áremelésekkel szeretné behozni az eddigi veszteségeit. A repülőforgalom terén még nem jelent meg ez a kompenzációs törekvés, de úgy vélem, amint nyáron lehetőség lesz a külföldi turizmusra, a társaságok ott is pótolni akarják majd a kiesést. Nagy önuralom, illetve előrelátásból fakadó félelem kellene ahhoz, hogy a társaságok és az utasok ezt ne így gondolják.

A műanyaghulladék növekedése is aggasztó, hiszen az egyszer használatos egészségügyi és védőfelszerelések gyártása elképesztő méreteket öltött, és különösebben nem irányul figyelem arra, hová tűnik ez a veszélyes hulladék, pedig így vagy úgy a környezetet terheli.

Rossz irány

F. Nagy Zsuzsa szerint azon az úton, amin járunk, súlyos következmények várnak ránk.
- A környezeti hatások az ökoszisztéma változását okozzák. A természetben jellemző, hogy az éli túl, aki alkalmazkodni képes a különböző helyzetekhez. Ez pedig nem csak az állatokra, emberekre, de a különböző kórokozókra is igaz. A rossz levegő például jelentősen gyengíti az immunrendszert is, így még nagyobb esélyekkel indulnak ellenünk a különböző patogének. De ezeket az összefüggéseket ma már látjuk, meg kell és lehet határozni olyan lépéseket, amelyekkel kedvező befolyásunk lehet az eseményekre.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!