Ugrás a tartalomra

Közelebb viszik a költészetet a fiatalokhoz - negyedik alkalommal rendezik meg a Rimay Költészeti Fesztivált

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. szeptember 05. csütörtök 14:37
Idén hét helyszínen, tizenkét kortárs költő részvételével és ingyenes programokkal tartja meg a Rimay János Alapítvány a határainkon túli területek mai magyar költészetét is bemutató Rimay Költészeti Fesztivált.
Fotók: Juhász Ákos

A szeptember 9-én kezdődő ötnapos esemény vezérfonaláról és helyszíneiről, Papp Ferenc, a Rimay János Alapítvány elnöke beszélt szerdán, a fesztivált megnyitó sajtótájékoztatón. Mint mondta: idén 7. helyszíne is lesz a fesztiválnak. Az eseményeket Északkelet-, Kelet-Magyarország és az ezekkel határos régiókban bonyolítják le, mint Szerencs, Tokaj, Sárospatak, Kisvárda, Mátészalka és Felsőzsolca. A határon túli települések közül azonban most csak a felvidéki Nagykaposon lesznek programok. A rendezvényeket elsősorban iskolákba a diákoknak viszik el azért, hogy közelebb vigyék a magyar költészetet a fiatalokhoz. Így ugyanis testközelből tapasztalhatják meg azt, hogy a költők köztünk élnek.

A költők feladata, hogy elmondják azt, amit az életről gondolnak


A fesztiválra 5 országból 12 költő érkezik. A felvidéket Szepsiből Mihályi Molnár László író, költő képviseli. Kárpátaljáról egy Kossuth- és József Attila-díjas költő, Vári Fábián László lesz a vendég, valamint a kárpátaljai születésű, ám író férjével jelenleg Erdélyben élő Koprova Nikolett. Erdélyből érkezik még Lövétei Lázár László József Attila-díjas költő, műfordító, aki több évtizedig volt a Székelyföld folyóirat szerkesztője és főszerkesztője, Délvidékről Tari István József Attila-díjas költő jön, aki a Magyarkanizsai Írótábort vezette sokáig. Ő a vajdasági magyar irodalmat képviseli és istápolja. Budapestről a József Attila-díjas Kemény Istvánra, és Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költőre, íróra számítanak. Debrecenből Kulin Borbála költő, irodalomtörténész jön, Mátészalkáról Oláh András Illyés-Gyula-díjas költő, író, Arnótról pedig földink, Fecske Csaba József Attila-díjas költő érkezik. A névsor a házigazda Sárospatak József Attila-díjas költőjével és irodalomtörténésszel, Finta Évával egészül ki.


A költők feladata jószerivel az is, hogy használják, ápolják és gazdagítsák a magyar nyelvet. Mondják el azokat a magasröptű és magvas gondolataikat, amelyeket a múltról, a máról, a holnapról, a jövőről és az életről gondolnak – emelte ki Papp Ferenc.


Az elnök bemutatta a már elkészült IV. Rimay Költészeti Fesztivál Antológiáját, amely azoknak a költőknek a jobbára friss és még nem publikált műveit, valamint rövid bemutatását tartalmazza, akik részt vesznek a fesztiválon, így olvashatóak a kötetben a fesztivált családi okok miatt lemondó Iancu Laura versei is.

 

A költészet és a közélet elválaszthatatlan


A sajtótájékoztatón jelen volt a Miskolchoz több szállal kötődő Mihályi Molnár László író, költő, aki munkásságának elismeréseként tavaly megkapta a fesztivál fődíját, a Rimay-díjat. Rimay János politikus, költő, a magyar késő reneszánsz legjelentősebb íróegyénisége volt, aki komoly közéleti szerepet töltött be, ami Mihályi Molnár László íróról és költőről is elmondható, hiszen tanárként, közíróként, közéleti szereplőként és közösségszervezőként egyaránt a felvidéki magyarságot szolgálta és szolgálja. – A magyar irodalomban elválaszthatatlan egymástól a költészet és a közélet. Gondoljunk például Balassi Bálintra, aki kardot is rántott szép hazánkért, vagy Zrinyi Miklósra, aki talán jobb hadvezér volt, mint költő, de folytathatnánk a sort Csokonaival, Vörösmartyval vagy Petőfivel. A közélet, a nemzet ügye, a keresztény Magyarország védelme mindig fontos és egységes volt. A Regnum Marianumban nincsenek határok, csak gyarló emberi térképek. A gondolat, a szív, a lélek ugyanaz, a hely és a kifejezési formák viszont változnak – hangsúlyozta.


Vers és zene


Egy tőről fakad tehát a vers és a zene, melynek kapcsán Somorjai Lehel kuratóriumi tag, történész, a Mintha zenekar vezetője, aki főként zenészként vesz részt a fesztivál költői eseményein azt mondta, hogy készültek új megzenésítések az idei fesztiválra, de hangulatokat is szeretnének belecsempészni a költői estekbe, hiszen ezek alapvető koncepciója, hogy a felolvasásokat szakítsa meg zene is. Ennek folytán a fesztiválon több verséneklő is részt vesz majd, akik korabeli dalokat adnak majd elő. Balog Erzsébet és Kováts Marcell a fesztivál régi fellépői közé tartozik. Hozzájuk csatlakozik majd Major Péter. Ő maga pedig Veress Kingával lép fel a költői találkozókon.


A fesztivál záróeseményének hangversenye szeptember 22-én Felsőzsolcán a Bárczay-kastély udvarán lesz, ahol a közönség Cseh Tamás 80 – Füst a szemében című emlékkoncertet láthat és hallhat Ratkóczi Huba, Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós közreműködésével. Az előadók egyes szám első személyben mesélik el az ikonikus magyar gitáros-énekes életét.

A programok:

Szeptember 9. 17.00

Fesztiválmegnyitó

a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtárában

Köszöntőt mond Papp Ferenc, a Rimay János Alapítvány kuratórium elnöke

Megnyitja: Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas énekes, dalszerző, zeneszerző

Szeptember 10. 

10.30 Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium

Fecske Csaba, Finta Éva, Lövétei Lázár László, Serfőző Simon és Vári Fábián László

10.35 Kisvárda Bessenyei György Gimnázium

Kopriva Nikolett, Kulin Borbála, Kemény István, Tari István, Mihályi Molnár László, Oláh András

Szeptember 11. 

9.00 Sárospataki Bodrog Hotel

Versekről prózában, kötetekről kötetlenül dr. Bertha Zoltán irodalomtörténésszel

14.30 Sárospatak Református Kollégium Gimnáziumának imaterme

Fecske Csaba, Finta Éva, Kulin Borbála, Serfőző Simon, Tari István, Vári Fábián László

17.00 Nagykaposi Magyar Ház

Kopriva Nikolett, Kemény István, Lövétei Lázár László, Mihályi Molnár László, Oláh András

Szeptember 12. 

10.20 Szerencs, Bocskai István Katolikus Gimnázium

Kopriva Nikolett, Kemény István, Lövétei Lázár László, Mihályi Molnár László, Serfőző Simon

11.00 Mátészalka, Képes Géza Általános Iskola

Fecske Csaba, Finta Éva, Tari István, Kulin Borbála, Oláh István

17.00 Sárospatak, Bodrog Hotel

Fogságból szabadult kincsek, védett értékek dr. Dienes Dénessel, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményének igazgatójával

18.30 Fesztiválzáró, a Rimay-díj átadása

Szeptember 22. 

16.00 Felsőzsolca, Bárczay-kastély

Cseh Tamás 80 – Füst a szemében

Ratkóczi Huba, Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós koncertje

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!