Ugrás a tartalomra

Lámákkal hívja fel a figyelmet a rendőrség a láthatóságra

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. október 21. hétfő 18:26
Rendhagyó együttműködés jött létre a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság és az éppen Miskolcon fellépő Hungária Nagycirkusz között azzal a céllal, hogy biztonságosabban közlekedjünk a városban, keljünk át a zebrákon.
Mocsári László képgalériája

A vármegyei rendőrségtől nem idegen a kreativitás, ha figyelemfelkeltésről van szó. Korábban is készítettek már látványos videókat és fotókat, amelyeken egy-egy kiemelt témára hívták fel az emberek figyelmét. Hétfőn ezek sora újabbal bővült, ugyanis egy nem mindennapi ötletet ültettek át gyakorlatba a városunkban tartózkodó cirkusz segítségével. 

Ahogyan azt Dobi Tamás rendőr őrnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense megosztotta lapunkkal, szerették volna egy videóval felhívni a közlekedők figyelmét a gyalogátkelőhelyeken történő biztonságos áthaladásra, ennek érdekében egy rövid videó elkészítése mellett döntöttek, amelynek ötletét az a mondás adta, hogy a sötétben még az elefánt sem látszik. Ahogyan a magyarok többsége sem, akiknél közkedveltek a sötét, fekete, szürke ruhák a téli időszakban is, amikor a gyéren megvilágított utcákon, zebrákon, alig látszanak. Pedig már egy fényvisszaverő pánt a karon is akár életet menthetne vagy megelőzhetne egy balesetet. 

Fotók: Mocsári László

- A vármegyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya és a Hungária Nagycirkusz egy közös akcióval szeretné felhívni a közlekedők figyelmét a gyalogátkelőhelyen történő átkelés veszélyeire. Igyekszünk minden eszközt bevetni annak érdekében, hogy ráirányítsuk a figyelmet erre a témára, hiszen egyre korábban sötétedik, romlanak a látási viszonyok a városban – ezt már Dsupin Levente rendőr őrnagy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának alosztályvezetője mondta, a filmforgatás helyszínén, a Zsolcai kapu egyik gyalogátkelőjénél. 

- Az év folyamán még sok meglepő és látványos kampányunk lesz, amikre az emberek nem számítanak. Azt szeretnénk elérni, hogy minél többen felkapják a fejüket és észrevegyék, hogy milyen fontos a biztonságos átkelés a gyalogátkelőhelyeken. Ennek érdekében igyekszünk kitalálni meglepő, meghökkentő megoldásokat, ilyen ez a mai is, amikor a cirkusz állataival, két kutyával és egy négy fős láma családdal készítünk egy kisfilmet – ismertette az őrnagy. 

Ádámné Wertheim Carmen a Hungária Nagycirkusz vezetője arról beszélt, hogyan kereste meg őket a rendőrség és miért mondtak azonnal igent a felkérésre, hogy bocsássák rendelkezésre a figyelemfelhívó filmhez a cirkusz idomított állatait. 

- Nagyon nagy örömmel fogadtuk a rendőrség felkérését, amikor először telefonon elmondták, hogy cirkuszi állatokkal forgatnának egy balesetmegelőzési filmet, amelyben a helyes zebrahasználatra hívják fel a figyelmet. Nagyon szívesen támogatjuk ezt az akciót, mert a Hungária Nagycirkusz számára is kifejezetten fontos a közlekedésbiztonság. Hozzánk, az előadásainkra is nagyon sokan jönnek, köztük családok, gyerekek, ezért nekünk is fontos, hogy minden vendégünk épségben érjen el az előadásunkra és jusson innen haza. Ha nem így lenne, mi is bezárhatnánk – közölte Carmen. 
Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy ez az első ilyen jellegű felkérésük, de ha az ötletet más rendőrkapitányságok vagy szervezetek is felkapnák, szívesen állnának nekik is a rendelkezésükre ebben az ügyben, amely a balesetek megelőzését szolgálja. 

Az állatok feladata az volt, hogy különböző módokon – szabályosan és szabálytalanul is, természetesen rendőri biztosítás mellett – átsétáljanak a zebrán. Ehhez két idomított kutya, Michael és Kakaó asszisztált, amely állatok a cirkusz műsorában is fellépnek, valamint egy lámacsalád – akik nevét illetően nem volt teljes egyetértés, nekünk úgy tűnt, az idomárjuk és a cirkuszban dolgozó gyerekek nem mindegyiküket hívják ugyanúgy -, név szerint: Cassandra és Rocco/Rocky a szülők, valamint Szimba/Bambi és Villám a két lámaborjú. 

- Ezek az állatok nálunk nőttek fel, szinte családtagok, úgy gondolom, hogy zökkenőmentesen sikerül végrehajtaniuk a feladatokat. Természetesen a saját idomárjaik vezetésével – avatott be a cirkusz igazgatója, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy még október 27-ig lesznek Miskolcon, szeretettel várják az igazi, hagyományos cirkusz iránt lelkesedőket az előadásokra. 

A rendőrök elárulták, hogy a cirkuszi állatokkal forgatott balesetmegelőzési filmek a következő napokban jelennek majd meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság honlapján és közösségi oldalain.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!