Ugrás a tartalomra

Lufikat osztogattak az autizmus világnapi felvonuláson

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 02. kedd 11:42
A Szent István tértől a Centrumig sétáltak a Miskolcon autizmussal élők és hozzátartozóik kedden, kezükben kék lufival, amit osztogattak a szembejövőknek. Kék pólóikról azonban még a felvonulás végén is felismerhetőek voltak – így telt idén a Kék séta elnevezésű program.
Képgaléria! Fotó: Végh Csaba

Az autisták idegrendszere rendellenesen fejlődik. Ezt a fajta fogyatékosságot az orvosok már egyre korábban tudják diagnosztizálni. Az érintetteknek nemcsak a többségi társadalom elfogadásért kell megküzdeniük – nehezebben találnak munkát, és a lakhatásuk is problémásabb egészséges társaikhoz képest.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, azért szervezik meg minden évben a Kék sétát, hogy felhívják a figyelmet arra, az autizmusról beszélni kell, mégpedig természetes módon. – Ezek az emberek értékes tagjai a társadalomnak, képesek dolgozni és hasznos feladatokat ellátni. Ha megismerjük speciális igényeiket, kiváló munkaerők lesznek, akik ugyanúgy fizetnek adót, mint mi is. A Szimbiózisnál százhetvenöt fogyatékos ember van, közülük harmincan autisták, bejárók és bentlakók egyaránt. Konyhai munkát végeznek, összeszerelő üzemben dolgoznak, kertészkednek, sőt, még irodai tevékenységet is el tudnak látni – mondta Jakubinyi László.

A felvonulók végigsétáltak a főutcán, közben elosztogatták kék lufijaikat, még a boltokba is benéztek, hogy megemlékezzenek az autizmus világnapjáról, amit április 2-án tartanak 2008 óta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!