Ugrás a tartalomra

Milyen toalettpapír-adagoló rendszerek vannak?

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 17. hétfő 10:32
A nyilvános mosdók kialakításakor természetesen felmerül, hogy milyen toalettpapír-adagoló rendszereket érdemes telepíteni. Figyelembe kell venni a helyi adottságokat, a forgalom mértékét. Ezek fogják meghatározni azt, hogy milyet érdemes telepíteni. De nézzük is a lehetőségeket!

A megfelelő toalettpapír-adagoló rendszer kiválasztása

Ha megnézzük az Alpha-Dent-Higiénia Kft. toalettpapír-adagolóit, akkor láthatjuk, hogy számos típus és méret érhető ma már el. Hogy ezek közül melyiket érdemes választanunk, az nagyban függ attól, hogy milyen méretű a mosdó, ahova telepítésre fog kerülni az adagoló. És persze az sem mindegy, hogy milyen forgalommal bír az adott helyiség.

Továbbá nagyon fontos még az is, hogy konkrétan az adagoló számára mekkora hely áll rendelkezésre. Vannak kisebb és nagyobb típusok is, sőt ma már egy kompakt méretűben is elég nagy mennyiségű papír is elhelyezhető.

Emellett persze szempont lehet az is, hogy hogy néz ki az adott termék. Sok esetben nagyon is fontos ez a döntéshozatal során, mert ezzel is a prémium minőséget, az eleganciát kívánják erősíteni a tulajdonosok.

A tekercses adagolók

Az első tekercses perforált toalettpapírt a 19. században alkották meg. Az otthonokban ma használt kis guriga viszonylag kevés papírt tartalmaz, így korlátozottan lenne használható egy nyilvánosan elérhető, forgalmas mosdóban. Maximum a kis forgalmú helyeken alkalmazhatóak.

Épp ezért kellett egy megoldás arra, hogy a nagy papírigényű helyeken is viszonylag ritka újratöltésekkel megoldható legyen a papírellátás. Ezért kezdtek el a gyártók nagyobb tekercsekben gondolkozni. Ezzel a belső mag méretét nem, ellenben a feltekert perforált papír mennyiségét jelentősen meg tudták növelni.

Egy hátránya mégis van ennek, sokkal nagyobb helyet foglalnak el az ilyen adagolók. Viszont cserébe sokkal ritkábban kell utántölteni őket, és mivel jellemzően zárt burok alatt vannak a tekercsek, így higiénikus megoldásról van szó.

Sokkal költséghatékonyabb megoldás ez, mint a kis mennyiségű papír tárolására alkalmas kisebb gurigák alkalmazása.

A hajtogatott papírok

A kéztörlők esetén nagyon elterjedt a hajtogatott papírokat tartalmazó adagolók. De emellett a WC-papírok esetén is találkozhatunk ilyen adagolási megoldással.

Ennek nagy előnye, hogy csak laponként tud a felhasználó hozzájutni a WC-papírhoz. Így nem tud egyszerre nagyobb mennyiséget kivenni az adagolóból. Ez pedig nagyon jó akkor, ha szeretnénk megelőzni a pazarlást!

Hátránya ugyanakkor, hogy jellemzően kisebb a méretük, ezáltal kisebb a kapacitásuk is. Vannak viszont függőlegesen megnyújtott tartók is, melybe akár több csomaggal is tehető egyszerre a hajtogatott toalettpapírból. Mivel nagyon egyszerű használni ezeket az adagolókat, előszeretettel alkalmazzák őket oktatási intézményekben.

Ráadásul ma már a fenti két típus ötvözése is megtörtént. Kisebb méretű tekercsekkel, laponkénti adagolásra képes tartóval ellátott adagolók is léteznek. Így mindkét típus előnyét megkaphatjuk egyben!
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!