Ugrás a tartalomra

Miskolcról őszintén: terítéken a Vologda és a Bábonyibérc

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. november 13. hétfő 18:40
Erdei Sándor körzetében az utak állapota és a szemétkérdés jelenti a legnagyobb kihívást, de több sikeres projekt utóéletét is megmutatta a képviselő.
Fotók: Juhász Ákos

A helyi Demokratikus Koalíció szervezte Miskolcról őszintén nevű eseménysorozat hétfő délután a 12-es választókerület bejárásával folytatódott.

Hegedűs Andrea országgyűlési képviselő – aki nemrégiben bejelentette, hogy a DK színeiben indul Miskolcon a polgármesteri székért a jövő évi választásokon – és a körzet képviselője, Erdei Sándor Zsolt beszélgetett a városrészek problémáiról és a sikeres fejlesztésekről.

- Az a feladatunk, hogy a miskolciak kéréseit teljesítsük. Ki kell jönni az utcára, beszélgetni az emberekkel. A mai nap lényege, hogy egy újabb kerület igényeit ismerjem meg – fogalmazott a bejárás kapcsán Hegedűs Andrea.

Erdei Sándor Zsolt szerint szükség van a hasonló eseményekre, hogy a város lakói tájékozódjanak arról, milyen munkát végeznek az önkormányzati képviselők, milyen eredményeket tudtak elérni, és milyen falakba ütköznek a megfelelő források hiánya miatt – a momentumos politikus szerint a választókörökben is érződik a kormányzati megvonások hatása.

A bejárás a Vologda utca és a Mátyás király út közelében lévő parkból indult.

- Ez a helyi közösség számára fontos terület. Itt tartottuk a nyár folyamán a Vologdai Családi Napot is. Korábban levendulával ültettük be a sétányt, és egy fenyőfa is helyet kapott, ami a karácsonyvárás időszakában tölt majd be kiemelt szerepet: itt lesz ugyanis a városrész adventi koszorúja - számolt be az önkormányzati képviselő.

A következő állomás a Tinódi utca volt. 

- Ezen a szakaszon nagyon megrongálódott az évek során az aszfalt, szinte járhatatlanná vált, pedig ez biztosította volna az átmenő forgalmat a Bábonyibérc és a Feszty Árpád utca között. A régi, legalább negyvenéves útburkolatot októberben aszfaltoztuk újra a képviselői alapomból – beszélt a fejlesztésről a körzet képviselője.

Ami ezen a szakaszon megoldódott, az a Búzavirág utca vonatkozásában még nyitott kérdés - ez az utca szintén méltatlan állapotba került.

- Itt is sürgős megoldásra van szükség. Ami maradt a képviselői alapomból, azt arra fordítom, hogy még a tél beállta előtt orvosolják a problémát a legkritikusabb részeken. Jövőre a teljes szakaszt szeretnénk felújítani. Bízom benne, hogy ez a projekt bekerül a városi költségvetésbe. 

Erdei Sándor szerint ehhez első körben 10-20 millió forintra van szükség. Hegedűs Andrea úgy vélte, a tartós megoldás ennél jóval nagyobb összeg lenne: szerinte 70-80 millió forintra rúgna a teljes felújítás.

A Bábonyibérc soron folytatódott a bejárás. Ezt a területet az önkormányzati képviselő a körzet legproblémásabb részeként jelölte meg.

- A hosszú évek óta meglévő házromokat fontos lenne eltakarítani innen, mert ezek generálják a szemét újratermelését. Több száz köbméternyi illegális hulladékot takarítottunk már el, s bár az időközben kihelyezett térfelügyeleti kamerák javítottak a helyzeten, a romok eltüntetése biztosítaná az állandó megoldást.

A körzet helyzetét bemutató séta az Árok utcai kosárlabda pályánál fejeződött be, ami tavaly tavasszal kapott új borítást, és vált a környék szívcsakrájává, amit előszeretettel használnak a helyiek. A pályát körbeölelő parkban a rendezett körülményeket a padok és a kihelyezett hulladékgyűjtő mellett a lakók által telepített és gondozott virágok biztosítják, sőt, helyet kapott egy sakkasztal is a zöld környezetben – a képviselői keret terhére.

- Egy olyan közösségi tér alakult ki a megújult kosárpálya körül, ahol állandóan tartanak különböző összejöveteleket a helyiek: szerveznek gyerekprogramokat, közös karácsonyozást, húsvétozást. A szomszédok összeülnek, hoznak süteményeket, innivalót, beszélgetnek, szórakoznak. Úgy gondolom, az ilyen pontoknak összetartó erejük van: megismerik egymást az itt lakók, barátságok születnek – festette le a beruházás mentén kialakuló helyzetet Erdei Sándor Zsolt.

Hegedűs Andrea a bejárás végén gratulált az eredményekhez, de megjegyezte, a körzet helyzete olyan, mint "egy vegyes gyümölcssaláta".

- Az egyik részről elmondható, hogy talán a legszebb lakókörnyezete a városnak. Ezen a részen a kulturális szórakozás lehetőségei már adottak, a Bábonyibérc másik oldalán viszont problémás a kialakult helyzet. A Búzavirág utca állapota is elkeserítő, itt a hosszú távú megoldás egy teljes útfelújítás lenne – összegezte a tapasztalatait az országgyűlési képviselő.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!