Ugrás a tartalomra

Nem sikerült elárverezni a Caravaggio-freskóval díszített római villát

MTI
Utoljára módosítva
2022. január 18. kedd 21:49
A világ egyetlen olyan villáját, amelyet egy Caravaggio-freskó díszít, kedden délután kezdték árverezni - írta a BBC hírportálja.

A római Villa Aurorára 471 millió eurós (169 milliárd forintos) kikiáltási árnál kezdődött a licitálás. Az újabb aukció várhatóan áprilisban lesz, az árat 20 százalékkal csökkentik.    

A villa mennyezetét díszítő Caravaggio-freskó 2,75 méter széles. A képen Jupiter, Neptunusz és Plutó látható. A falfestményt Francesco Maria del Monte bíboros rendelte meg az olasz mestertől a 16. században. A főpap a házában lévő alkímiai laborba szánta a képet.    

A Róma szívében, a Via Veneto környékén fekvő villát magas falak övezik. Del Monte a villa megvásárlása után át is rendezte, mielőtt megbízta Caravaggiót, hogy fesse meg a freskót a kis helyiség plafonjára - mondta el a képet felbecsülő Alessandro Zuccari, a római Sapienza Egyetem történészprofesszora.    

Zuccari 310 millió euróra (113 milliárd forintra) értékelte a freskót, amelyet Caravaggio húszéves korában festett. Az épületben Guercino barokk festő freskói is megtalálhatók, ezeket a Ludovisi család rendelte meg, akik megvásárolták az ingatlant Del Montétól.    

A Villa Aurorát a tulajdonos, Nicolo Boncompagni Ludovisi herceg 2018-ban bekövetkezett halálát követő hosszas örökösödési vita után hirdették meg eladásra.    

Zuccari szerint a világon egyedülálló az ingatlan, amelynek más látványosan dekorált szobái is vannak. A villa műemléki védelem alatt áll, és az olasz államnak elővásárlási joga van rá. Zuccari szerint az államnak ugyan joga, hogy megvegye a villát a leütési áron, csak az a kérdés, hogy ilyen magas összegért képes lesz-e erre. Bárki is legyen a vásárló, további 11 millió euróba (4 milliárd forintba) fog kerülni a felújítás.    

2019-ig a Villa Aurorát és kertjét csak havonta egyszer, privát vezetés keretében kereshették fel az érdeklődő turisták.

További hírek

Olvasnivaló