Ugrás a tartalomra

Nem valós a leadott nemzeti konzultációs ívek száma? – vannak, akik kételkednek benne

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 25. csütörtök 19:26
Ha a kormánynak nincs takargatnivalója, akkor biztosítson lehetőséget a civileknek, hogy megnézhessék a konzultációs íveket, és ellenőrizhessék az adatok hitelességét – mondja az aHang szóvivője.

Január 31-én véget ér az aHang és az Egységes Diákfront ellenkonzultációs kampánya, amelynek célja, hogy megmutassák a kormány számára, az emberek valódi társadalmi ügyekben akarnak véleményt mondani, nem propaganda-kérdésekben. A két szervezet arra buzdít mindenkit, hogy aki még nem tette meg, január 31-éig, azaz jövő hét szerdáig adja le a nála lévő üres / áthúzott íveket a leadópontok valamelyikén.

– A hónap végéig még bárki leadhatja a hozzá legközelebbi leadópontra az íveket, vagy postai úton is elküldhetik az aHangnak. Emellett arra is van lehetőség, hogy ha valaki kidobta az ívét, vagy nem kapott, akkor online vegyen részt az ellenkonzultációban. Ezzel kapcsolatban minden információ elérhető a 7IGEN.hu oldalon – hívják fel a figyelmet a szervezők.

Az aHang és az Egységes Diákfront január 31. után gyűjti be országosan az íveket a leadópontoktól, ezt követően fogják összesíteni az ívek számát. Ahogyan azt már korábban bejelentették, ezt követően egy körülbelül kéthónapos országjáró roadshowra indulnak az összegyűjtött konzultációkkal. Az országjárást egy nagy budapesti, központi eseménnyel fogják lezárni a szervezetek.

– Az országjárás célja, hogy az oktatás országos helyzetéről, állapotáról és a helyben sajátos problémákról, kihívásokról, valamint a legégetőbb helyi ügyekről beszélgessünk, tehát azokról, amelyek valójában érintik a lakosokat. Emellett mindenkinek lesz lehetősége megtekintenie az összegyűjtött ívek sokaságát. A roadshow helyszíneit és a pontos dátumokat január 31. után tesszük közzé – összegezte Szalóki Viktor, az aHang szóvivője.

A kormány bejelentette, hogy több mint 1 millió 500 ezer ember töltötte ki a kérdőívet, aminek a részletes adatait csütörtök délelőtt közzétették. Miután a legminimálisabb szinten sem érvényesül a transzparencia a kormánynak visszaküldött ívekkel kapcsolatban, így ezen adatok hitelessége is kérdéses az aHang szerint.

– Mindaddig, amíg a kormány nem mutatja meg a beérkezett íveket fizikailag, amíg nem ellenőrizhető a válaszadások hitelessége, valamint amíg nem ismerhető meg, hogyan és milyen formában dolgozták fel ilyen rövid idő alatt ezeknek az íveknek a tartalmát, addig mindezt egy hasraütésszerűen bemondott számnak tartjuk. Ha a kormánynak nincs takargatnivalója a konzultációs ívek kapcsán, akkor biztosítson lehetőséget a civileknek, hogy megnézhessék azokat, és ellenőrizhessék az adatok hitelességét – szögezte le Szalóki Viktor.

A kormány által összegyűjtött ívekkel szemben az aHangnak és az EDF-nek eljuttatott nemzeti konzultációkat mindenkinek lesz lehetősége megnézni. A két szervezet kiemelte azt is, hogy az ellenkonzultáció a 2022-es választásokat követő legnagyobb politikai összefogás volt a különböző társadalmi szereplők között.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!