Ugrás a tartalomra

Odafigyelést kér, és családtaggá válhat

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 12. hétfő 10:42
Komposztáló fakereteket kaphatnak az érdeklődők a miskolci polgármesteri hivatalban, azokat használva a „zöld” törekvések részévé válhatnak maguk is.

Tehetnek a környezetért, javíthatják háztartásuk működését az ökologikus gondolkodás jegyében, elszállítandó szemetet spórolhatnak meg. Szombaton volt a komposztálás napja. Kit is érint, kiket érdekelhet ez a téma igazából?

– Igazából: mindnyájunkat. Nincs, aki ne venné észre, sok a füst, égetik az avart, sok a levegőben szálló szennyeződés. És ne tudná, hogy ez káros – válaszolt F. Nagy Zsuzsanna, a LIFE HungAIRy projekt szakértője. – Sajnos még a hagyományos módon gondozott kertekben, családi házas udvarokon szokás az avart, lombot elégetni. A konyhai zöldséghulladékot a kukába tenni, azt elszállíttatni a szeméttelepre. Ez is, az is szennyezi a levegőt. Az erdőben láthatjuk, a természet képes mit kezdeni a hatalmas szervesanyag-mennyiséggel, ami keletkezik. Ezért azt mondjuk: komposztálj a természettel! Lessük el és tanuljuk meg tőle, hogyan kell ezt mindenki javára csinálni!

Ahogy a Zöld Kapcsolat Egyesület tanácsadója meséli, mind többen jönnek rá: „Amit eszel, azzá leszel. Aminek íze van, illata van, és helyben terem, nekünk és a környezetünknek az a jó.” Az emberek 70 százaléka fontosnak tartja ezt és odafigyel rá. Abban is segít a komposztanyag, hogy műtrágyázás nélkül, házilag, saját magunknak termeljük meg az asztalra kerülő élelmiszereket. Amit komposztként hasznosítunk, nem válik hulladékká, nem kell a szemétlerakóra szállítani sok ezer tonnányi mennyiségben.

– A komposztálás a legtöbbünk számára elérhető. Nem csak családi házban élőknek, de panellakóknak is. Tudok olyanokról, akik erkélyre telepítik a komposztáló ládát. A szomszédoktól is begyűjtik a komposztálnivalót. Volt az érdeklődők között, aki a hatodikon lakik. Létezik megoldás a lakásban való komposztálásra – meséli F. Nagy Zsuzsanna. –  A miskolciak harmada családi házban él. Csak annak van nehezebb dolga, aki, úgymond, kényelmi kertészkedést folytat, csak tuja van meg zöld fű. A komposztálás arról szól, hogy „összetett” legyen a halomba begyűjtött anyag. Minél változatosabb, annál jobb. Faapríték, zöld és barna anyag, száraz nyesedék, ami a kertből, meg a konyhából kikerül. És ami keletkezik, az jó: palántaföldnek, tápanyagpótlásnak, virágcserépbe, javítja a talajszerkezetet. Akár a balkonon is.

Szóval kinek és miért ajánlható a komposztálás kipróbálása? Zsuzsanna szerint:

– Ha valaki környezettudatos, és erre szeretné nevelni a gyermekét is, akkor ez a minimum. A komposzthalmunk egy kis odafigyelést igényel, de hamar családtaggá válhat!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!