Ugrás a tartalomra

Örök szeretet

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 26. vasárnap 10:36
Sándor Frigyes evangélikus lelkész osztja meg olvasóinkkal ünnepi gondolatait.
Fotó: MiNap-archív (Végh Csaba)

„Szeretteim, szeressük egymást: mert a szeretet az Istentől van; és mindaz, aki szeret, az Istentől született, és ismeri az Istent. Aki nem szeret, nem ismerte meg az Istent; mert az Isten szeretet.” 1 János 4:7–8

Ha megvizsgáljuk, hogyan is néz ki a szeretet ünnepe a valóságban, akkor látjuk, hogy nem mindig sikerül megragadni karácsony lelkületét, a külsőségek megteremtése ellenére sem. Mennyi fáradság, mennyi pénz, milyen sok szervezés előzi meg az ünnepet, s aztán lehet, hogy az idilli karácsonyi hangulat mégsem vesz körül minket. Nem indul el a zene, amit szeretnénk hallani, túl cukros a tea, hó sem esik, csak sár van, a gyerekek és unokák mégsem jönnek el, az ajándéknak sem örülnek úgy, ahogy vártuk. Ezen a napon is esetleg van olyan piszkálódás, nézeteltérés, amit legalább ilyenkor lehetne mellőzni, és ez a néhány nap is olyan gyorsan elszáll, mint a többi. Azt gondoljuk, hogy ez az ünnep a mi gyermekkorunkban mennyivel szebb és jobb volt, mert akkor még minden más volt.

Érdemes ilyenkor is elővenni azt a sokszor „porosodó” könyvet, a Bibliát. Mit olvashatunk benne, mit tanulhatunk belőle? Azt, ami talán első hallásra a legmegdöbbentőbb, hogy a szeretet az nem érzés, amit tárgyak vagy emberek válthatnak ki belőlünk, hanem a szeretet az VALAKI. Isten Jézusban emberré lett, hogy megmutassa önmagát az embernek, hogy találkozhassunk vele. Ha tényleg igazi karácsonyt szeretnénk, akkor ezzel a Jézussal kellene megismerkednünk. Persze nem a kulcslyukon, karácsonyfával a hóna alatt érkező Kisjézussal, mert ilyen csak a fantáziánk világában él. Jézus Izraelben egy kis városkában, Betlehemben született, ahova az akkori adóösszeírás miatt kellett eljutnia Józsefnek és Máriának. Az őrült és féltékeny akkori uralkodó, Heródes harminc-negyven, két év alatti kisgyermeket öletett meg, amikor néhány keleti csillagásztól, csillagjóstól arról értesült, hogy ott egy különös gyermek született, aki majd Izrael királya lesz. Jézus családjának ezért menekülnie kellett, és egy időre Egyiptom adott otthont számukra.

Csak néhány év múlva, Heródes halála után tértek vissza Názáretbe. Jézus harmincévesen kezdte el bemutatni Istent az embereknek. Úgy tanított, beszélt, ahogyan még senki. Szavait a Bibliában olvashatjuk, amire nekünk is ugyanolyan nagy szükségünk van, mint az akkor élőknek, de sokan ezzel nincsenek tisztában. Jézus gyógyított, csodákat tett, amiket láttak az emberek. Emberi életek változtak meg a vele való találkozás által. Megbocsátott romlott életűeknek, akik újjászülettek, új emberré lettek Isten lelke, szelleme által. A sok jóért, amit Jézus tett, végül keresztre feszítették. Ő a szeretet. Ez a lelkiség, szellemiség tudja begyógyítani az emberiség minden sebét, amit egyedül csak tőle lehet megkapni. Erre az igaz szeretetre van szüksége mindannyiunknak és nemcsak néhány napon át, hanem egész életünkben. Az ilyen élet az, amely még a halálon is átvisz, mert maga az Örökkévaló Isten van benne, bennünk.

Biztatom a kedves olvasót, hogy minden nap kérje el és élje meg a Jézusban levő szeretetet, mely ma is gyógyít, örömöt ad, életeket formál ebben a „haldokló” világban. Kívánom Önnek és családjának a Jézussal való találkozás örömét idén karácsonykor, mert aki Jézusban van, benne bízik, annak az öröm nemcsak élete végéig tart, hanem azon túl is igazi „karácsony” vár rá.

Sándor Frigyes evangélikus lelkész

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!