Ugrás a tartalomra

Országos sztrájkot tartanak a pedagógusok az oktatás világnapján

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 25. vasárnap 08:07
A PDSZ arra kéri az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban dolgozókat, hogy október 5-én ne vegyék fel a munkát.
Pénteken a Földesben tüntettek. | Fotó: Juhász Ákos

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amiben azt írják: az országos választmányuk pénteki ülésén arról döntöttek, hogy a gördülő sztrájk folytatása mellett rendszeresen megjelölnek majd olyan napokat, amikor országos munkabeszüntetésre hívják az oktatásban dolgozókat.

- Az első alkalomra, október 5-ére – az oktatás világnapjára - országos, egységes sztrájkot hirdetünk. Kérjük az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban dolgozókat, hogy ezen a napon ne vegyék fel a munkát - írták.

Felhívják a figyelmet, hogy a sztrájkot legkésőbb szeptember 27-én, szerdán délután 4 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőnek, és 29-én szintén délután 4-ig le kell adni a sztrájkolók várható létszámát és névsorát.

- Kérjük a köz- és a versenyszféra szakszervezeteit, hogy tartsanak szolidaritási sztrájkot, szolidaritási akciókat erre a napra, hogy világos legyen: az oktatatás nemzeti ügy - fogalmaztak a közleményben.

Azt is megtudtuk, hogy október 5-én délután a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a PDSZ közös delegációi felkeresik az Alapvető Jogok Biztosának budapesti, győri, miskolci és pécsi irodáit, hogy átnyújtsák a hivatalnak az összegyűjtött panaszokat (a debreceni, székesfehérvári, és szegedi irodákat előző napon – október 4-én - látogatják meg, mivel ezeken a helyszíneken szerdán nincs ügyfélfogadás).

Legutóbb a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumból tudósítottunk, ahol pénteken két órára körülbelül harminc tanár szüntette be a tanítást. A sztrájkról ITT írtunk bővebben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!