Ugrás a tartalomra

A policisztás ovárium szindróma elsősorban a petefészket érinti 

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 14. kedd 12:19
A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma a szervezet hormonális megbetegedése. Az esetek többségében a petefészket érinti, de kiterjedhet több szervre is.

A policisztás ovárium szindróma olyan anyagcserezavar, amely rövid és hosszú távú szövődményekkel jár. Napjainkban ez tekinthető a vezető meddőségi oknak. A becslések alapján elmondható, hogy a világon ez a betegség minden 7-15. menstruáló nőt érint. Bármely életkorban megjelenhet, de leginkább a serdülőket és a fiatal felnőtteket érinti. A tünetek jelentkezése esetén érdemes bejelentkezni a Belvárosi Orvosi Centrum nőgyógyászatára, ahol teljes szakmai háttérrel rendelkeznek a diagnosztika terén is.

Milyen tünetei lehetnek a policisztás ovárium szindrómának?

A PCOS gyakori betegségnek tekinthető, azonban a diagnosztizálása nem egyszerű feladat. Ahhoz, hogy diagnosztizálható lehessen, három tünetből legalább kettőnek jelentkeznie kell. A három tünet a következő: petesejtérés zavara, PCOS ultrahang képe, férfihormon-túltermelődés a női szervezetben. 

Szóval amennyiben az említett három tünetből kettő fennáll, adott a policisztás ovárium szindróma diagnózisa. Fontos tudni, hogy a tüneteket a fogamzásgátló tabletta szedése elfedheti. 

Összehangolt munkát igényel a szakorvosoktól

Az inzulintöbbletnek nagy szerepe van a policisztás ovárium szindrómában. A betegség és az inzulinrezisztencia hosszú távú következményeinek tekinthető például a fokozódó szív- és érrendszeri kockázat és a kialakuló cukorbetegség. Ezeket a tényezőket mindenképpen figyelembe kell venni a betegség kezelésekor, a páciens tehát gondozást igényel.

A kezelés során a gondozás és a diagnosztika összehangolt munkát igényel a szakorvosoktól, vagyis a nőgyógyásztól, a belgyógyász-endokrinológustól és a bőrgyógyásztól. Az inzulinrezisztenciát mint betegséget, valamint a tüneteit 1935-ben írták le első alkalommal a tudósok. 

A policisztás ovárium szindróma kezelése

Az inzulinrezisztencia klinikai képét és kialakulását nagymértékben módosítják a környezeti tényezők. Együtt jár a szövődmények és az anyagcserezavarok fokozott rizikójával. Ide sorolható például a menstruációs zavar, a pattanás és az acne képződése, valamint a fokozott szőrnövekedés. Továbbá ide sorolható a meddőség, a magas vérnyomás, a vetélés, a szív- és érrendszeri betegség és a cukorbetegség.

A policisztás ovárium szindróma kezelése során az egyik legfontosabb feladat a stresszmentesítés, a diéta betartása, a rendszeres mozgás bevezetése és az egészséges táplálkozás. A stressz csökkentéséhez jól jöhet a jóga, a meditáció vagy valamilyen alkotó tevékenység bevezetése a mindennapokba. Ahogy említettük, a rendszeres testmozgás bevezetése is fontos, azonban törekedni kell az egészséges egyensúly megtalálására, hiszen a túlzottan megerőltető mozgást stresszhatásként éli meg a szervezet.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!