Ugrás a tartalomra

Rózsaszín sétával az emlőrák ellen

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. október 26. szerda 18:58
Szerdán délután „Állítsuk meg az emlőrákot” címmel rózsaszín sétát és szakmai programot szervezett a Magyar Rákellenes Ligával és a Mellrákinfo Egyesülettel a Miskolci Egyetem Egészségügyi kara az intézmény campusán. 

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Kiemelten fontos, hogy tájékozódjunk a betegségről és annak megelőzéséről. A helyi figyelemfelhívás hatásos eszköze az az évről évre megtartott séta, melynek élére idén a Miskolci Egyetem Egészségügyi kara állt. Az intézmény campusán hagyományteremtő céllal szerveztek rózsaszínű sétát, valamint szakmai programokat szerdán. 

Köszöntőjében Dr. Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségügyi karának dékánja elmondta: a daganatos megbetegedések vonatkozásában az emlőrákot az Egészségügyi Világszervezet az egyik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos betegségnek tekinti. 

- Magyarországon 7500-8000 nő és 150-200 férfi esetében fordul elő évente ez a betegség. Minden nyolcadik, kilencedik nőt érint életének valamelyik szakaszában. A korai felismerés segíti a teljes és végleges gyógyulást, erre szeretnénk nagyon ráirányítani a figyelmet a mai rendezvényünkkel – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a daganatos betegségek a korai felismeréssel sokkal nagyobb eséllyel legyőzhetők és gyógyíthatók. Az egészséges életmód a daganatos betegek gyógyulási esélyeit növeli, bizonyos betegségek kialakulásának az esélyét pedig csökkenti. 
- Rózsaszínű sétánkkal szeretnénk arra is ráirányítani a figyelmet, hogy a fiatal nők körében is kialakuljon az emlőtudatosság, tehát 20 éves koruktól évente végezzenek emlőszűrést, önvizsgálatot. 45 és 65 év között pedig a nők a kétévente megszervezett népegészségügyi mammográfiás vizsgálaton vegyenek részt – hangsúlyozta.

Juhász Ákos képgalériája

A Magyar Rákellenes Liga elnöke elmondta: nagyon alacsony a részvételi arány a szűrővizsgálatokon, ráadásul az utóbbi években ez az arány még csökkent is. - Az utóbbi években nagyon sokan kimaradtak a szűrésekből. Azért vannak az olyan rendezvények, mint ez a mai séta is, hogy erről lehessen beszélni, hogy ezt az üzenetet eljuttassuk az érintettekhez – hangsúlyozta Rozványi Balázs a prevenció és a korai felismerés fontosságát. Hozzátette: a korán felismert emlődaganat nagyon jó eredménnyel gyógyítható.

A résztvevők az Egészségügyi kar Stefánia épületétől sétáltak el az egyetem főépületéig, majd vissza. Ezt követően szakmai program vette kezdetét. Dr. Furka Andrea, a kar egyetemi docense Győzzük le a mellrákot! címmel tartott előadást, a Mellrákinfó Egyesület Borsodi csoportjának önkéntese, Karsza Péterné Szalánczi Beáta pedig  a mellrák utáni életről beszélt. Végül az emlő önvizsgálatának helyes módjáról tartottak oktatást oktatták a kar tanárai.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!