Ugrás a tartalomra

Szövetség Miskolcért: van, amin változtatni fognak, de a cél ugyanaz marad

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. december 13. szerda 12:38
Veres Pál, valamint az őt támogató pártok helyi képviselői együttműködési szerződést írtak alá szerda reggel.
Fotók: Mocsári László

A Jobbik-Konzervatívok, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum már kifejezték az álláspontjukat: Veres Pált támogatják a jövő évi önkormányzati választásokon. A közös hitvallást hivatalos formában is megerősítették: szövetségben maradnak Miskolcért. A szerdán aláírt szerződés nem csak azt vetíti elő, hogy az aláírók beállnak a jelenlegi polgármester mögé, de azt is, hogy tovább dolgoznak együttműködésben a városért. 

- 2019-ben közösen indultunk, és együtt győztünk, majd éltünk meg jó és rossz időket, kudarcokat és sikereket – mondta Veres Pál az eseményen, majd így folytatta:

„2023 év elején bejelentettem, hogy ismét indulok a választásokon, így jövő júniusban újra kérem a miskolciak bizalmát a polgármesteri feladatok elvégzéséhez. A Jobbik-Konzervatívok, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum támogatják, hogy folytatódjon a közös munka. Köszönöm, hogy továbbra is bíznak azokban a célokban és elvekben, amiket 2019-ben megfogalmaztam és az együttműködés feltételeként szabtam.” 

A város első embere szerint a szerdán véglegesített megállapodás más, mint a 2019-es volt.

- Más, mert már négy év városvezetői tapasztalata van mögöttünk, más, mert sok területen változásra, változtatásra van szükség. Miskolcon nem a pártpolitikai, hanem a várospolitikai szempontokat kell első sorban érvényesíteni - méginkább, mint eddig. Azonos elvi alapokon, de más feltételek mentén kötjük meg tehát az újabb együttműködést – fogalmazott Veres Pál, aki szerint a most aláírt szerződés elsődleges célkitűzése, hogy Miskolc a legélhetőbb magyar város legyen, ahol erős a gazdaság.

- Jól működő, okos, zöld, biztonságos és gondoskodó város: ilyennek akarjuk Miskolcot, és ezért fogunk dolgozni a következő időszakban is. Az elmúlt években bizonyítottuk, hogy a legnehezebb körülmények között is tudjuk működtetni Miskolcot:

városunk a Covid alatt, a drasztikus energiaár-emelkedés idején is működött, gondoskodott az időseiről, nyitva voltak a bölcsődék, óvodák, jártak a buszok, villamosok.

A városvezető hozzátette, van még mit tenni.

- Tudjuk, hogy több területen változás kell, és ezeket nem félünk meglépni. A 2024-es költségvetés tervezésekor is ez vezérelt minket. Az elmúlt négy évhez képest végre picit szabadabban tervezhettünk, bővebb forrásból gazdálkodhatunk - hála az eddigi következetes és szigorú takarékosságnak. Végre levegőhöz jutott a város, és nekünk, városvezetőknek, az együttműködésben részt vevő pártoknak, képviselőknek most az a feladatunk, hogy megmutassuk, békeidőben hogyan, miként tudjuk vezetni ezt a várost. Ezekhez a célokhoz találtam szövetségest és meg fogunk küzdeni minden nehézséggel, minden körülménnyel, minden ellenféllel, jöjjön jobbról, balról, középről. Mert mi Miskolcért és a miskolciakért dolgozunk, együtt tovább.

Veres Pál arra is felhívta a figyelmet, hogy az ajtó nem csukódott be azok előtt sem, akik még nincsenek benne a szövetségben.

- A pártok szintjén és a civil szervezetek közül is várjuk azokat, akik tudnak a céljainkkal azonosulni. Nyitottak vagyunk, mert úgy gondoljuk, átfogó szövetségre van szükség ahhoz, hogy következetes várospolitikát folytatva tudjuk tovább vezetni Miskolcot.

A polgármester azt is előre vetítette, hogy nem kíván más hangnemű kampányt folytatni, mint 2019-ben. 

- Az előzetes tárgyalások során azt kértem, hogy törekedjünk pozitív kampányra.

Távol áll tőlem a karaktergyilkos, mocskolódó stílus.

Azt szeretnénk, ha az értékek hangsúlyozására, és nem egymás hibáinak felerősítésére koncentrálna a jövő évi kampány. Be akarjuk mutatni, milyen eredményeket sikerült elérni a nehéz időszak ellenére, és előrevetíteni a céljainkat – összegzett Veres Pál.

A Jobbik-Konzervatívok elsőként, még tavasszal jelentette be a támogatását. Szarka Dénes, a párt miskolci elnöke elmondta, a döntés helyben született, az országos vezetőség pedig egyetértett azzal. Úgy vélik, olyan szövetségnek a tagjai, amit továbbra is meg kell őrizni.

Az MSZP részéről a miskolci szervezet elnöke, Simon Gábor írta alá a megállapodást. Elmondta, harminc év képviselői pályája alatt nem találkozott olyan nehéz, kihívásokkal teli polgármesteri ciklussal, mint amit az elmúlt négy év hozott. Ennek ellenére úgy gondolja, Veres Pál megfelelt az elvárásoknak, így nem volt kérdés, hogy a miskolci szocialisták ismét mögé állnak.

A Momentum Mozgalom részéről a párt megyei vezetője, Szopkó Tibor írta alá a megállapodást. Kihangsúlyozta, hogy az utóbbi időben komoly tervezés folyt – nem csak a polgármesterrel, hanem a szövetségben résztvevő pártokkal vállvetve –, hogy elvi alapú megállapodások és konkrét programjavaslatok készüljenek. Úgy véli, ennek a piramisnak a záróköve a mostani szerződés.

A Párbeszéd-Zöldektől Göröncsér Zsolt ült az asztalhoz. Elmondta, a párt a környezetvédelem „mellett tör lándzsát”. Ezt az irányvonalat fogják a most újjáalakuló, Miskolc érdekei mentén dolgozó szövetségben is képviselni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!