Ugrás a tartalomra

Teljesen megújult a Miskolci Egyetem E/5-ös és E/6-os kollégiuma

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. június 03. hétfő 19:44
A Bolyai Kollégium fenntartásában működő két épület először az Európai Egyetemi Játékok idején, azaz szűk másfél hónap múlva fogad majd először hallgatókat.

Miskolci Egyetem Bolyai Kollégiumok ünnepélyes átadója - Osztie Tibor képgalériája

Teljesen megújult az elmúlt időszakban a Miskolci Egyetem Bolyai Kollégiumának két épülete. A hallgatók, de a miskolciak körében is csak E/5-ös és E/6-osként ismert épületeket hétfőn délután adták át a hallgatóságnak. Az új szálláshelyeket elsőként a debreceni és a miskolci campus által júliusban megrendezendő Európai Egyetemi Játékok sportolói használhatják majd.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora beszédében úgy fogalmazott, voltak, akik örültek és olyanok is, akik féltek, mikor közel négy évvel ezelőtt bekapcsolódtak a modellváltó intézmények sorába, az elmúlt évek eredményei azonban egyértelműen mutatják: megérte az átalakulás.

– Ez a kollégiumátadó tulajdonképpen az egyetem szellemi és fizikai építkezésének szimbóluma. Több tízmilliárdos állami támogatással felújítottuk és kibővítettük a könyvtárunkat, most átadtuk kollégiumokat és még júliusban birtokba vesszük a megújult sportinfrastruktúránkat is. És a fejlesztések nem fejeződtek be, hiszen másfél-két éven belül a campus 90 hektáros területén valamennyi épület és egyéb infrastruktúra megújul, lesz olyan is, ahol új épületet hozunk létre, mindezt úgy, hogy a digitalizáció és a környezettudatosság minden beruházásnál a középpontban van – sorolta a rektor hozzátéve: a korábban emlegetett Science Park megvalósítása is jól halad, most az ezzel kapcsolatos pályázatot adták be.

Kiss János, Horváth Zita és Hankó Balázs és Fükő László kuratóriumi elnök. Fotó: Osztie Tibor

Fizikai és szellemi építkezés

A szellemi építkezésekre is hozott példát az intézmény első embere. Horváth Zita elmondása szerint az egyetem 2020 óta három nemzetközi rangsorba került be a Miskolci Egyetem, jelentős mértékben nőtt a hallgatói létszám (csak tavaly hetvenhét százalékkal jelentkeztek többen a campusra, mint a korábbi évben és ezek az adatok idén is biztatóak), valamint nőtt az egyetem láthatósága is, sokkal több emberhez jutnak el híreik, információik.

Kiss János (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő is méltatta az alapítványi fenntartású modellt, és azokat az eredményeket, melyeket az elmúlt években a Miskolci Egyetem elért. Leszögezte: ezek a tények is azt bizonyítják, hogy érdemes az oktatásra pénzt fordítani.

– Mi a fiataloknak békés, biztonságos és ilyen körülmények közötti tanulást ígérünk. Ez azért fontos, mert ha ezt ígérjük, akkor a magyar emberek pénzét a tudásba fektetjük és nem a fegyverekbe. Azt kívánjuk a magyar fiataloknak, hogy járnak egyetemre, tanuljanak, majd szervezzenek, alakítsanak és irányítsanak egy békés biztonságos jövőt – jelentette ki.

A kulcs az együttműködés

A Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az új modell újbóli méltatása után elmondta, ez a rendszer azért tud igazán működni, mert együttműködésre épít. „Az egyetemek a térség gazdasági és társadalmi szereplőivel együttműködnek, így irányítják a jövőt olyan módon, hogy a megfelelő autonómiával az adott térség gazdaságának és a társadalmának igényeit biztosítják” – húzta alá Hankó Balázs.  

Szót ejtett arról is, hogy az elmúlt években az állam ötven egyetemi épületet váltott ki a korábbi PPP-konstrukcióból, mintegy százötven milliárd forint értékben és ezeket utána visszaadta az intézményeknek. Ez a Miskolci Egyetem esetében négymilliárd forintot jelentett. Hankó Balázs szerint azóta az intézmények tudatosan, a saját igényeikre fókuszálva fejleszthetik az infrastruktúrájukat.

A miskolci campus eddig húszmilliárd forintból fejlődött, a mostani beruházással több milliárd forintból az 1700 helyi kollégiumi férőhely húsz százaléka újult meg. Végül reményét fejezte, hogy a most átadott beruházás is hozzájárul a július 12-én kezdődő, a Debreceni és a Miskolci Egyetem által rendezett Európai Egyetemi Játékok sikeres megrendezéséhez.

Olvasnivaló