Ugrás a tartalomra

Tereiket turbóznák a szirmaiak és a martinkertiek

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. június 03. hétfő 15:09
Látványtervekkel a kezében tartott sajtótájékoztatót a körzet önkormányzati képviselője a városrészi központok fejlesztésének Szirmát és Martinkertvárost érintő beruházásairól. 
Fotók: Juhász Ákos

Ahogy arról az elmúlt hónapokban lapunk többször is beszámolt: Miskolc településrészein számos központi tér nyerhet vadonatúj arculatot és funkciót az elkövetkező esztendőkben. Mindennek feltétele, hogy a Miskolcot érintő, 2027-ig tartó Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) közel harminckétmilliárd forintos forrása megérkezzen hazánkba. 

Szintén megírtuk: 2022 őszén társadalmasító helyszíni fórumokon és a tervezzukmiskolcot.hu-n kérték ki a helyi lakosok véleményét, milyen legyen lakóövezetük legfrekventáltabb pontja. A tervezési szakasz egészét meghatározta, hogy a miskolciak beleszólással bírtak a folyamatokba.

A projekt összesen tizenhat városrészben valósulna meg mintegy ötmilliárd forintból. A mostani becslések szerint ebből összesen nyolcszázmillió forintot költenének Szirma és Martinkertváros közösségi tereire – tudatta a fejlesztésért felelős alpolgármester, aki a hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte: régi adóssága a mindenkori városvezetésnek, hogy a centrumtól kívül eső, ám a Miskolcot szervesen alkotó történelmi településrészekre is fókuszáljanak a beruházások során.

Érzéssel és értelemmel 

Szopkó Tibor szerint rendkívül lényeges mozzanat a helyiek mindennapjaiban, hogy ne kelljen példának okáért az avasi Horváth-tetőre felmenniük, ha gyermekeik számára színvonalas játszóteret szeretnének biztosítani. Mindezen felül – állapította meg a városvezető – nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egy-egy ilyen közösségi tér a lakóövezeten belül élők közötti társadalmi kohéziót is erősíteni hivatott. A tervezés folyamatában – tette hozzá az alpolgármester – a körzet önkormányzati képviselője számos fronton tett komoly erőfeszítést.

A Szent András téren tartott látványterv-ismertetőn Cseléné Figula Edina úgy fogalmazott, büszkeséggel tölti el, hogy a zöldterület megőrzése mellett a lakosok számára fontos funkciók is teret nyerhetnek – míg az eddigiek bővülhetnek, korszerűbbé válhatnak. Hozzátette, miután a közösségi tervezés eredményei beépültek a végleges tervekbe, így olyan többfunkciós szabadidőparkot alakítanak ki a Berekkertben, melynek játszóterére a szülők már nullaéves kortól is kivihetik a kicsiket.

Ami bevált, attól nem válnak meg 

A várospolitikustól beszámolójából kiderült: a focis apukák kikapcsolódására szolgáló sportpálya és a színpadrész is megmarad – utóbbit lefedik. Az évről évre többféle kültéri tömegrendezvénynek helyszínt adó Szent András téren ugyanakkor a tervek szerint létrehoznak majd egy úgynevezett KRESZ-parkot, ahol a gyermekek játékosan ismerkedhetnek meg a jelzőtáblákkal. 

Cseléné Figula Edina elárulta: Martinkertvárosban az Alföldi, a Martin Károly és a Latorca utcák által határolt térre kigondolt ötletek jókora hányada származott az ottani nyugdíjas klubtól. Javaslataik szerint az unokák olyan játszóeszközökön mászhatnak majd, amin a helyi kötődésű Szabó Lőrinc sorai olvashatók.

De a miskolci tűzoltóegyesület alapítójára és első parancsnokára, egyben a településrész névadójára, Martin Károlyra is emlékeztetnek majd egyes tárgyak. Mindemellett – fektette le a képviselő – a területet természetesen sportolásra és pihenésre is alkalmassá teszik az uniós pénzek érkezését követően. 

A már megvalósultak mellett a tervezett fejlesztésekről, így a cikkünkben tárgyaltakról is olvashatunk és nézelődhetünk a mimap.hu oldalán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!