Ugrás a tartalomra

Tízszer annyian két keréken

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2020. június 13. szombat 20:06
Valóságos bicajos boomot hozott magával idén tavasszal a koronavírus-járvány és a jelentősen korlátozott lehetőségeink a kimozdulásra és a sportolásra. A Kerékpáros Miskolc Egyesület segítségével összeszedtük, hogy mi az, amire egy kezdő vagy újrakezdő kerékpárosnak leginkább oda kell figyelnie.
Fotó: Juhász Ákos

Az utóbbi hónapokban látványosan megugrott azok száma Miskolcon is, akik rendszeresen ülnek bicajra. Sokan kényszerből döntöttek úgy, hogy a tömegközlekedés vagy az autózás helyett a kerékpárt és ezzel a mozgásban gazdagabb, egészségesebb életmódot választják. Rengeteg azonban a figyelmetlenség és a türelmetlenség az autósok és a kerékpárosok részéről is, ami csak még tovább rontja a közlekedési morált.  - Nem túlzok, ha azt mondom, hogy hétköznap megháromszorozódott, hétvégén pedig megtízszereződött a kerékpárosok száma – mondja Zsebe János, a Kerékpáros Miskolc Egyesület titkára - Az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Sok ember, ha kényszerből is, de egészségesebben él, viszont nem figyelünk oda sem egymásra, sem a KRESZ-táblákra. Annyira koncentrálunk a kerékpározás okozta örömre és élményre, hogy elfelejtjük, hogy van körülöttünk egy zajos város – fogalmaz. A közlekedők türelmetlenek, a gépjárműves gyorshajtások száma jelentősen megnőtt, ezzel pedig az eddig is rossz közlekedési morál még tovább romlott.

Kezdőként kerékpáron

- Egy kezdő, szezonális kerékpáros mindenképp nézesse át a kerékpárját! – hívja fel a figyelmet a Kerékpáros Miskolc Egyesület titkára. Fontos, hogy leellenőrizzék a fékeket, a hajtást, a kerekeket. – Szükség esetén rakjunk új belsőt a kerekekbe, és ha van rá mód, defektgátló folyadékkal is érdemes feltölteni. Sok kellemetlenségtől kímélhet meg minket. Szintén nem árt, ha beruházunk egy sisakba, és viseljük is azt!  – teszi hozzá.

Mielőtt kezdőként útnak indulunk, kérjünk segítséget egy járatos kerékpáros ismerősünktől! Fontos, hogy a kerékpárúton is tartsunk jobbra, nézzünk hátra, és megfelelően válasszuk meg sebességünket. Miskolc két keréken történő felfedezéséhez elsősorban az észak-déli és kelet-nyugati kerékpárutak ajánlottak. Aki szeretne egy kis emelkedést, az a belvárosból a Bükk felé indulhat, aki pedig inkább a sík terep barátja, az főleg a tapolcai úton kapcsolódhat ki jobban. - Ajánlom az általam is nagyon kedvelt Petőfi tér – Hősök temetője - és az afeletti nagy mezőn való kerékpározást, ami edzés és gyönyörű látvány is egyben. Fontos a fokozatosság! Ne akarjunk friss kerékpárosként Bánkút – Eger távot első nap – hangsúlyozza Zsebe János.

Az örök sláger: Látni és látszani

Hogyan kerékpározhatunk biztonságosan a forgalomban? Mire kell odafigyelni olyan útvonalon, ahol nincs kerékpáros út vagy sáv kialakítva, hanem az autós forgalomban közlekedünk? Egy szóval: mindenre! –  A kerékpáros a legsérülékenyebb úthasználó. Bár fejlődik a kultúra, de vannak figyelmetlenségek az autósok és a kerékpárosok részéről is. Az alábbi kérdéseket kell hogy feltegyük magunknak: szabad az adott útvonalon kerékpározni? Tudunk biztonságosan haladni abban az esetben, ha egy busz vagy teherautó közel megy el mellettünk? – mondja Zsebe János. De az is fontos, hogy a gépjárművek 1,5 méter oldaltávval kerüljék meg a kerékpárost, ami a kormány széle és az autó visszapillantója közötti távolság.

Bebiciklizés tapasztalt bringásokkal

Annak, aki teljesen kezdőként áll neki a városi kerékpározásnak, nem érzi magát biztonságban a forgalomban, érdemes profikkal együtt feltérképeznie a helyi útvonalakat. Az egyesület rendszeresen szervez bebiciklizést, ahol megmutatják, hogyan lehet biztonsággal tekerni az autók között, legyőzni a városi forgalomtól való félelmet, és begyakorolni a szabályos kerékpáros közlekedést. Az ingyenes programon a KRESZ-t alaposan ismerő, tapasztalt városi bringások kísérik a rutinnal nem rendelkező kerékpárosokat. Egy-egy csoportban két trénerrel négy-öt fő gyakorol, a tréningek során négy egymást követő alkalommal, alkalmanként 2-2 órában kényelmesen kerékpározva járják be a várost, és érintenek számos gyakori úti célt. Jelentkezni a http://kerekparosmiskolc.net/bebiciklizes/ oldalon lehet.

Ami mindenképp szükséges a kerékpáron
1. jól működjön a kormány, és ne akadályozza a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működését
2. jól működő, esős időben is hatásos, egymástól független fék elöl is és hátul is
3. egy előre fehér (kadmiumsárga) és egy hátrafelé piros fényű lámpa vagy villogó a kerékpáron vagy a kerékpároson
4. prizma, elöl fehér, hátul piros
5. két darab küllőprizma vagy reflexcsíkos gumiköpeny az első keréken
6. csengő

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!