Ugrás a tartalomra

Ünnepi megemlékezések, koszorúzások Miskolcon (Képgalériákkal!)

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 15. péntek 13:23
A hagyományoknak megfelelően a március 15-ei ünnepségsorozat reggel 8 órakor az Avasi temetőben kezdődött Szemere Bertalan, Palóczy László, Butykai József és Horváth Lajos síremlékének megkoszorúzásával.

Az ünnepségsorozat március 15-én, pénteken reggel 8 órakor az Avasi temetőben kezdődött Szemere Bertalan, Palóczy László, Butykai József és Horváth Lajos síremlékének megkoszorúzásával.

Végh Csaba képgalériája

Szemere Bertalan magyar arisztokrata politikus, író, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Az 1848-as választáson Miskolc mezőváros országgyűlési képviselőjévé választották. Az alakuló Batthyány-kormányban belügyminiszter lett, s így az ő feladatai közé tartozott az új országgyűlés előkészítése is; őt magát három választókerületben is megválasztották, de a miskolci mandátumot fogadta el. 1848 decemberében Felső-Magyarország kormánybiztosává nevezték ki, így Miskolcon részt vett a Franz von Schlik tábornok elől visszavonult felső-tiszai hadtest újjászervezésében. 1849. május 2-ától miniszterelnök és belügyminiszter Kossuth Lajos kormányzó mellett, egészen a kormány lemondásáig.

Palóczy László liberális reformpolitikus, Borsod vármegye országgyűlési követe. 1807-től állt a vármegye szolgálatában. A liberális ellenzékhez tartozott; Szemere Bertalannal, a megye másik képviselőjével együtt az ellenzék egyik legjelentősebb tagja a reformországgyűléseken. Az 1848-as országgyűlésen Miskolc képviselője és a képviselőház korelnöke volt július elejéig. A világosi fegyverletétel után előbb halálra ítélték, majd ezt kegyelemből börtönbüntetésre enyhítették. Szabadulása után Miskolcra ment, ahol visszavonultan élt, de 1861-ben, nem sokkal halála előtt ismét képviselte szülővárosát az országgyűlésben, ahol ismét ő volt a képviselőház korelnöke. A holttestét Pestről Miskolcra szállító vonatot több helyütt ünnepélyesen fogadták. Az avasi templom temetőjében helyezték örök nyugalomra.

A felvonulók a Petőfi téren gyűltek össze, ahol Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mondott beszédet 9 órától.

Majd elindultak az Erzsébet térre, érintve sorban Batthyány Lajos emléktábláját, Deák Ferenc, Lévay József és Szemere Bertalan szobrát, ahol főhajtással emlékeztek nagyjaink előtt.

A Petőfi Sándor emléktábla és a Széchenyi István szobor után 10 órakor az Erzsébet térre értek a megemlékezők. Itt Kriza Ákos polgármester és Hubay György országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, majd Kossuth Lajos szobra előtt fejet hajtottak. Az ünnepi program a Miskolci Nemzeti Színház műsorával zárult.

A Szent István téren délelőtt 9 órától családi napon vehetnek részt a legkisebbek délután 4 óráig.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!