Ugrás a tartalomra

„Veletek vagyunk” – üzenték Miskolcról az SZFE hallgatóinak, oktatóinak

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. október 04. vasárnap 21:04
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival és oktatóival szolidaritást vállalva, fáklyás demonstrációt tartottak vasárnap kora este az Avasi Kilátónál.

Becsléseink szerint legalább félszázan jöttek el, a résztvevők fáklyákat gyújtottak meg a fővárosi egyetemről küldött lánggal. A Kilátóra piros-fehér terelőszalagokat – a színművészetis hallgatók ellenállásának jelképét – feszítettek ki a szervezők. Valamint egy szintén piros-fehér sorompót is felállítottak, aminek felnyitásával azt kívánták üzenni: a történet még nincs lezárva, még nem lehet pontot tenni a végére.

Átveszik a stafétát

A fáklyagyújtás főszervezője Tocsev János Miklós, szervezője pedig a Padtársak, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) Miskolci Kossuth Köre, valamint a Mi Miskolcunk-Mi Városunk csoport volt. A demonstráción többen is felszólaltak, rövid beszédeikben azt üzenték: szolidaritást vállalnak a Színművészeti hallgatóival és tanáraival, valamint kiállnak a szabadságjogok, az egyetemi autonómia, a művészi kifejezés szabadsága mellett.

– Büszke vagyok arra, hogy vannak, akik átveszik tőlünk a stafétát, és képviselik azokat az értékeket, amik a magyarokra több évszázada jellemzőek – fogalmazott rövid köszöntőjében Csabalik Zsuzsanna, a Padtársak képviselője.

Újra hallhatták a résztvevők az SZFE hallgatóinak kiáltványát. Ezt Terjék Éva, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) Miskolci Kossuth Körének alelnöke olvasta fel. Elhangzott, ehhez azóta több egyetem hallgatói önkormányzata, számtalan művészeti intézmény és mostanra több mint 32 ezer aláíró csatlakozott.

Kiállásra buzdítanak

Miskolcon már korábban is kiálltak az SZFE mellett: tizenhat miskolci önkormányzati képviselő írta alá azt a nyilatkozatot, amit Bazin Levente önkormányzati képviselő olvasott fel a legutóbbi közgyűlésen. Ezzel kifejezték a politikusok: szolidaritást vállalnak az idén 155 éves Színművészeti és Filmművészeti Egyetem oktatóival és hallgatóival. Bazin Levente most újra felolvasta a nyilatkozatot, majd üzente a fővárosba: „veletek vagyunk itt, Miskolcon is.”

– Erre a kiállásra buzdítunk mindenkit, aki szintén fontosnak tartja a szabadságjogok érvényesülését az oktatásban, a kultúrában és az élet más területein. Szolidaritást vállalunk az egyetem oktatóival és hallgatóival, kiállunk a magas színvonalú oktatás, az intézmény autonómiája, a művészi kifejezés szabadsága mellett.

„Nem lehet pontot tenni a végére”

Az ország vezetői nem tűrnek meg más véleményt, „mindenki ellenség, aki bírál, aki mást akar” – ezt már Farkas Zoltán István, az MMM Kossuth Körének elnöke mondta. – Így vállnak nem kívánatos személlyé olyan iskolavezetők, akik szabadon gondolkodnak, akik a demokratikus értékekre nevelik a fiatalokat – tette hozzá. Véleménye szerint „párthűség alapján neveznek ki vezetőket az iskolák, egyetemek élére”.

Nem indult jól a történet, és ahol most tart, nem is lehet pontot tenni a végére – összegezte az eddig történteket Tocsev János Miklós. A főszervező kétsorosát ajánlotta a fiatal színművészetis hallgatóknak: „a művészet nem szavakban, mondatokban rejlik. A művészetet lélekből jött gondolatok rejtik.”

Október 7-ig kaptak időt

Nem sokkal a miskolci esemény előtt nyílt levelet küldtek az MTI-hez az SZFE új vezetői. Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár többek között kétlépcsős bérfejlesztést, az intézmény jövőjéről szóló, átfogó egyeztetést, valamint az egyetemi épületek blokádját szervezők büntetlenségét ígértek – abban az esetben, ha azonnal befejeződik az intézmény dolgozóinak sztrájkja és október 7-ig az épületek blokádja. Emlékeztettek egyúttal: az egyetem eddigi történetének legnagyobb fejlesztése előtt áll, amely reményeik szerint nemzetközi értelemben is a legjelentősebb művészeti felsőoktatási intézmények közé emelheti az intézményt.

Juhász Ákos képgalériája!

Az előzmények

Mint ismert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember 1-jétől az államtól átkerült egy alapítvány tulajdonába. Ennek élére Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját nevezték ki. A diákok szerint azzal, hogy már az alapítvány kuratóriuma dönt az egyetem szenátusával szemben minden fontos kérdésben, súlyosan sérült az SZFE függetlensége.

A színművészetis hallgatók tüntetést szerveztek, majd úgy döntöttek, hogy elfoglalják az egyetemet, és szimbolikusan, piros-fehér szalagokkal elkordonozzák magukat az egyetem épületében, ahova a hallgatókon kívül senkit nem engednek be, amíg nem teljesülnek a követeléseik. A Vidnyánszky-féle kuratórium lemondását és a szenátustól elvont jogkörök visszaállítását követelik hetek óta. Több oktató is felmondott az egyetemen, mert nem értenek egyet azzal, hogy így átalakítják az intézményt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!